Demir çelik endüstrisinde ‘metalmorfoz’ dönemi başlıyor...
İklim krizine karşı birçok ülkenin net sıfır hedefi belirlemesi ile başlayan “yeşil çelik” yolculuğunda, üretim merkezi olarak Ortadoğu, üretim şekli olarak elektrikli ark fırınları ve ürün olarak da doğrudan indirgenmiş demir öne çıkacağı kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları....
Yeşil çelik yolculuğunda birçok ülkenin koyduğu net sıfır hedefinin yarattığı ve üretim merkezi olan Ortadoğu, üretim şekli olarak elektrikli ark fırınları ve ürün olarak de DRI ile sektörde kazançlı çıkacak.
Dünya karbonsuzlaştırma hedeflerini daha net bir şekilde kaydederken, çok az karbonlu demir ve çelik için yeni üretim, işleme ve ticaret merkezlerinin ortaya çıkması destekleniyor. İnşaat sektörün net sıfıra yönelik çabası yeşil çeliğe olan talebi artırıyor. Bu da sanayileşmiş dünya için hayati öneme sahip demir çelikte ‘metalmorfoz’ olarak adlandırılan ve üretimden satışa kadar tüm değer zincirini dönüştürecek bir süreci tetikliyor. Metalmorfoz döneminde 3 temel etken öne çıkmakta. Bunların birincisi, çelik üreticileri yüksek derecede kirletici olan yüksek fırınları aşamalı olarak kullanımdan kaldırmak ve bunların yerine yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan elektrik ark ocaklarını (EAF’ler) yerleştirmek için harekete geçiyor.
Buna göre ikinci olarak ise daha az karbon yoğunluklu hammaddelere olan talep artıyor. Diğer yandan çelik endüstrisi geri dönüşüm yoluyla yüksek kaliteli hurda kullanımınıda giderek yükseliyor. WoodMacKenzie uzmanları Malan Wu, Isha Chaudhary ve Mihir Vora tarafından kaleme alınan demir çelik sektöründe dönüşüm raporunda, demir-çelik sektörünün karbondan arındırılması sürecine ilişkin tespitlere yer veriliyor.
YEŞİL DRI TALEBİNDE ARTIŞ HEDEFLENİYOR
ekonomim.com'dan Evrim KÜÇÜK'ün haberine göre; Doğrudan indirgenmiş demir (DRI), doğal gaz veya kömür yanmasından üretilen gazın varlığında elemental demirin ısıtılmasıyla üretilen bir tür metal madde. DRI ve özellikle yeşil DRI’ye olan talep çeliğin karbondan arındırma yolculuğundan en çok yararlanan ürünlerden olacak. DRI’nin toplam talepteki payı şu anda yüzde 6’dan 2050 yılına kadar yüzde 13’e çıkacak ve üretim toplam metalik talepten neredeyse beş kat daha hızlı artarak 320 milyon tona çıkacak.
HURDANIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ ÖNEMLİ
Geri dönüşüm yolu ile hurda kullanımının çoğalması, çeliğin karbondan arındırma planlarında giderek daha önemli hale geliyor. Çelik fabrikaları geri dönüşüm sayesinde karbon ayak izlerini yüzde 60’a kadar azaltabilir ve 1.5 ton demir cevheri, 0.9 ton metalurjik kömür ve 0.3 ton diğer katkı maddelerinden tasarruf edebilir. En iddialı net sıfır hedeflerine sahip ekonomilerin gelecekteki hurda merkezleri ve DRI ithalatı için kilit pazarlar olarak ortaya çıkması bekleniyor.
Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin için işler daha da belirsiz bir durumda. Geri dönüşüm, yerel çelik üreticileri için büyük bir potansiyel avantaj sunuyor. Ancak Çin’deki inşaat patlamasının büyük çoğunluğunun 2000’li yıllardan bu yana gerçekleşmesi ve 30 ila 50 yıllık bir ömre sahip olması nedeni ile, hurda bulunabilirliği yalnızca tahmin döneminin ikinci yarısında hız kazanacak.
İhracatçılar açıkladı! Demir çelik sektörü 2024 yılına hedef koyamıyor
Sanayide düşük karbonlu üretim için yol haritası hazırlığı!
Türkiye, demir çelik üretiminde dünyada 8. Avrupa'da ise 2. oldu!