22 / 11 / 2024
fuzul

İhracatçılar açıkladı! Demir çelik sektörü 2024 yılına hedef koyamıyor

İhracatçılar açıkladı! Demir çelik sektörü 2024 yılına hedef koyamıyor

Türk demir çelik ve demirdışı metaller sektörünün dünyadaki rekabet gücünü kaybettiğini belirten Ege Demir ve Demirdışı Metallar İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, ihracatta Avrupa’nın payının yüzde 43’ten yüzde 31’e gerilediğini açıkladı. İşte haberin ayrıntıları...




Son zamanlarad dünyada yaşanan gelişmeler, resesyon, kur baskısı ve Orta Doğu’da meydana gelen çatışmalar, Türk demir-çelik sektörünün ihracatını olumsuz yönde etkiliyor. Buna göre, sektör olarak yaşanan belirsizlik sebebi ile 2024 senesi için ihracat hedefi koymakta zorlandıklarını belirten Ege Demir ve Demirdışı Metallar İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, İsrail’in Türk demir çelik ve demirdışı metaller sektörünün en büyük üçüncü pazarı olduğunu ve bölgede yaşanan savaşın ihracatı yavaşlattığını kaydetti.

ekonomim.com'dan Nurettin BAKİ'nin haberine göre; Türkiye demir ve çelik ihracatının 2022’ye oranla yüzde 33 azalma olduğunu kaydeden Ertan, “Bu oran 2021 yılına göre ise yıllık bazda yüzde 40 daha azdır. Demir çelik ve demirdışı metaller sektörü olarak senelik bazda yaklaşık 2021 yılına oranla bugün 13 milyar dolar daha az ihracat yapmış durumdayız. Ancak Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak geçen yıl yapmış olduğumuz ihracat rakamlarımızı tutturacağımızı öngörüyoruz. Geçtiğimiz sene 2 milyar 564 milyon dolardaydık, şu anda yıllık bazda 2 milyar 530 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş olduk. Dünyadaki durgunluk, 2024’ün son çeyreğine kadar devam edecek gibi görünüyor. Mevcut şartlarda demir çelik ihracatçıları olarak 2024’te hedef koymakta zorlanıyoruz” diye konuştu.

RAKAMLAR YÜZDE 31 DÜŞTÜ

Öte yandan, geçtiğimiz yıl Türkiye demir çelik ihracatının yüzde 43’ünü Avrupa’ya yaptığını, 2023 yılı yine aynı dönemde bu rakamın yüzde 31’e düştüğünü belirten Ertan, “Kaybettiğimiz bu pazara Çin, Japonya, Güney Kore, Vietnam, Tayvan girdi. Pazar kayıplarının sebeplerini; yüksek enerji maliyetleri, kotalar, birçok ülkenin koruma önlemleri, serbest ticaret anlaşmaları kapsamında yurdumuza giren gümrüksüz, vergisiz, kotasız ürünler, işgücü maliyetlerinin yükselmesi, finansmana erişimde yaşanan zorluklar olarak sıralayabiliriz. Üretim maliyetlerimiz yükseldiği için rekabetçiliğimizi kaybettik. Üretim maliyetlerimiz içerisinde enerjinin payı bir dönem yüzde 7’den yüzde 28’e çıktı. Sonrasında yüzde 17’ye düşse de elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 20’lik zamdan sonra, enerji maliyetimiz tekrar yüzde 21’e çıktı” ifadelerini kullandı.

İhracatçılar açıkladı! Demir çelik sektörü 2024 yılına hedef koyamıyor

Türkiye’nin demir ve çelikte net ihracatçı konumundan net ithalatçı konuma düştüğünü kaydeden Ertan, “Döviz kurları enflasyon oranında artmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Enerji, hammadde ve finansman girdileri bize göre daha uygun seviyede olan Çin, Güney Kore, Japonya ve Vietnam gibi ülkelere ilaveten Avrupalı üreticiler bile bizim üreticilerimizden daha rekabetçi duruma geldi” değerlendirmesinde bulundu.

İnşaat demir fiyatlarına 200 TL zam! Fiyatlar yerinde durmuyor! 1 ton demir ne kadar oldu?

Demire gelen zam inşaat sektörüne yıldırım gibi düştü! Demir fiyatları fırladı! 30 Ekim 2023 demir fiyat listesi

Geri Dön