Sanayide düşük karbonlu üretim için yol haritası hazırlığı!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında sınırda karbon düzenlemesine tabi olacak düşük karbonlu üretime yönelik çalışma yaptıklarını belirterek, "Demir-çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri için yol haritası çalışmaları bitme aşamasında" dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin Avrupa Yeşil Mutabakatı ve yeşil dönüşüm sürecine uyumu kapsamında atılan adımlarla ilgili açıklama yaptı. Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği'nde (AB) Avrupa Yeşil Mutabakatı ile başlayan dönüşüm sürecini yakından takip ettiklerini belirten Bolat, bu süreçle ilgili olarak Ulusal Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nı 2021 yılında yayımladıklarını hatırlattı.
20 ihtisas çalışma grubu aracılığıyla çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Bolat, "AB pazarına girişi etkileyecek mevzuat değişikliklerini takip ediyor ve gerekli mevzuat uyumu çalışmalarını yapıyoruz. Gümrük Birliği'nden kaynaklanan malların serbest dolaşımı kapsamındaki haklarımıza halel gelmeyecek şekilde AB nezdinde diplomatik girişimler devam ediyor. Enerji yoğun sanayinin düşük karbonlu ekonomiye geçişi, kaynak-etkin bir üretim yapısının tesis edilmesine yönelik çalışmalar, temiz ve güvenli enerji arzının sağlanması, ulaştırma ve tarımda sürdürülebilirlik, yeşil dönüşümün kapsayıcı ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi gibi bir çok konuda çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.
SKDM ALTI SEKTÖRDE BAŞLIYOR
Türkiye ticareti açısından sınırda karbon düzenleme mekanizmasının (SKDM) önemine dikkat çeken Bolat, şunları söyledi: "SKDM'nin geçiş dönemi uygulaması 1 Ekim 2023 itibarıyla demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik ve hidrojen sektörlerinde başlayacak. 2022 yılında bu sektörlerden AB'ye yapılan ihracatımız 13,1 milyar dolar oldu. AB'nin bu ürünlerin dünyaya ihracatındaki payı ise yüzde 41'dir. Uygulama, emisyon raporlama yükümlülüğüyle start alacak, mali yükümlülükler ve verilerin doğrulanması ise 2026 yılında devreye girecek. Biz de sınırda karbon düzenlemesine tabi olacak öncelikli imalat sanayi sektörlerinde düşük karbonlu üretime yönelik yol haritaları hazırlıyoruz."