Demir Demirgil Tiyatro Salonu restore edildi!
Boğaziçi Üniversitesi’nin 100 yıla yakın süredir sanat ile yaşamış Demir Demirgil Tiyatro Salonu kapılarını tekrar seyircisine açtı. Salon, orijinal haline sadık kalınarak baştan sona restore edildi.
Boğaziçi Üniversitesi’nin 100 yıla yakın süredir sanat ile yaşamış, Haldun Dormen, Genco Erkal gibi isimlerin ilk sahne deneyimine tanıklık etmiş Demir Demirgil Tiyatro Salonu kapılarını tekrar seyircisine açtı. Açılışından beri yüzlerce oyunu, oyuncuyu ve seyirciyi ağırlayan salon, 8 aylık restorasyon çalışmalarının ardından orijinal haline sadık kalınarak baştan sona restore edildi.
Boğaziçi Üniversitesi’nin Tiyatro Kulübü başta olmak üzere öğrenci kulüpleri ve akademisyenler tarafından paneller ve çeşitli etkinlikler için kullanılan Demir Demirgil Tiyatro Salonu kapılarını açtı. Bugüne kadar pek çok tiyatro gösterimine ev sahipliği yapan salon, orijinaline sadık kalınarak, performans sanatları faaliyetleri için daha uygun bir hale getirildi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ev sahipliğinde sanatçılar, akademisyenler ve mezunların katılımı ile gerçekleşen açılış töreninin ardından BGST Tiyatro Boğaziçi ‘Kim Var Orada’ adlı oyunu sahneledi. “Kim Var Orada”, Türkiye Tiyatrosu’nun Osmanlı'dan Cumhuriyet'in ilk zamanlarına kadar uzanan dönüşüm sürecini tartışıyor. Bu bağlamda Ermeni tiyatrocuların serüveni, kadınların sahne mücadelesi, gerici saldırganlık ve sansür gibi sanat üzerindeki baskılar oyunun değindiği temaları oluşturuyor. Salon, ‘’BÜ+ Boğaziçi’nde Performans’’ etkinlikleri kapsamında 16 Şubat’ta ‘’Karanlık Korkusu’’ ile Studio Oyuncuları’nı, 29 Mart tarihinde ise ‘’Cam Adımlar’’ başlıklı performansla İlyas Odman ve Çağlar Yiğitoğulları’nı ağırlayacak.
BOĞAZİÇİ’NİN KURUMSAL HAFIZASI CANLANDI
Açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu, salonun yenilenmesi kapsamında sekiz ay boyunca süren restorasyon sürecinin bir ‘’tarih okuması’’ olduğunu belirterek ‘’1920 yılında ilk tiyatro gösterimini yapan Demir Demirgil Tiyatro Salonu, Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi’nin kurumsal hafızasını saklamış ve muhafaza etmiştir. Tiyatronun restorasyon çalışmaları sırasında kurumsal hafızayı canlandıran pek çok anıyla karşılaştık, bu çok heyecan vericiydi. Demir Demirgil Tiyatro Salonu’yla eskiyle yeni bir araya geldi. Bu salonun hepimize ilham vermesini diliyorum’’diye konuştu.
Demir Demirgil Tiyatro Salonu sahnesinden yetişen farklı kuşaklardan oyuncuların da katıldığı açılış törenine, tiyatro dünyasından Haldun Dormen, Genco Erkal, Nevra Serezli, Meral Çetinkaya, Melih Anık, Bülent Somay, Ezel Akar, Selen Uçerve Nezih Cihan Aksoy videolu görüntüyle katıldı.
SALONA DEMİR DEMİRGİL’İN İSMİ VERİLDİ
Moda Sahnesi’nin restorasyonunda da görev alan Halukar Mimarlık tarafından yapılan projeyle salon orijinal haline bağlı kalarak, daha modern bir görünüme kavuştu. Yenilenmiş hali ile İstanbullu tiyatro severleri Boğaziçi Üniversitesi’nde ağırlamayı bekleyen salonda; seyir kalitesi arttırılıp, salon fuayesi genişletilirken kulisler de daha kullanışlı hale getirildi. Daha önce salonda bulunmayan havalandırma ve klima sistemi salona eklendi. Ses ve ışık uygulamalarının daha rahat gerçekleştirilmesi için teknik ekipmanlar salon içine yapılan teknik balkona alındı. Yıkılma tehlikesi olan asma çatı arası kaldırılarak binanın yaklaşık 100 yaşındaki ahşap çatısı ve demir makasları ortaya çıkarıldı.
İlk resmi oyun gösteriminin fakülte üyelerinin kurduğu Hisar Players tarafından 1920 yılında yapıldığı salon; şimdiye kadar Robert Kolej Oyuncuları’na, Amerikan Kız Koleji Drama Birliği’ne ve 1971 sonrası da Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’na ev sahipliği yaptı. Uzun yıllar özel bir isme sahip olmayan tiyatro salonuna; 1990 yılında, aynı yıl hayatını kaybeden değerli Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi hocası Demir Demirgil’in ismi verildi.
Evrensel