27 / 04 / 2024

Süleyman Han Camii restore edildi!

Süleyman Han Camii restore edildi!

Türkiye'nin, Van Kalesi'nin zirvesinde bulunmasıyla en yüksek camisi olan Süleyman Han Camii restore edildi



TÜRKİYE'nin en farklı ve Van Kalesi'nin zirvesinde bulunmasıyla en yüksek camisi olan Süleyman Han Camii yapılan restorasyonla ibadete açılıyor. 1550 tarihinde Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Van Kalesi'nin zirvesine inşa edilen Süleyman Han Camii'nde ilk namaz 17 Eylül'de kılınacak. Yapım teknikleriyle ve kullanılan malzemeyle orijinaline uygun restore edilen Süleyman Han Camii, yerden 100 metre yüksekte olmasıyla da dikkat çekiyor. Restoreyi yapan Zeydanlı Firması'nın yetkilisi Adnan Vural, "Restorasyonumuzda kerpiç ve birleştirici olarak ta saman ve çamur kullandık. Van'a özgü mimarisini de hiç bozmadık" dedi.

Kent merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Urartu medeniyeti tarafından sarp bir kayalık üzerine inşa edilen Van kalesi 2 milyon TL'ye restore ediliyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında 1550 yılında Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından kalenin zirvesine yaptırılan Süleyman Han camiside eski görünümüne kavuşturuluyor. Harabeye dönen caminin duvarları eski Van mimarisine uygun olarak kerpiçten örülürken dam ve zeminleri ise ağaçtan yapıldı. Yerden yaklaşık olarak 100 metre yükseklikte bulunan Süleyman Han camii 17 Eylül'de ibadete açılacak ve ilk namaz kılınacak. İşçilerin gece gündüz çalıştığı camii restorasyondan sonra kalenin zirvesinde bulunmasıyla farklı bir özelliğe sahip olacak.

Süleyman Han Caminin Kaleye ayrı bir güzellik ve görselik katacağını söyleyen restorasyonu yapan Zeydanlı Firması yetkilisi Adnan Vural, "Süleyman Han Cami, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han tarafından 1550 yıllarında yaptırılmıştır. Süleyman Han Camii bu yüzyılın sonuna kadar da ibadete açıktı. Tabi savaşlarla birlikte yıkıldı. Biz burada yerle bir olmuş bir yapıyı restore ettik. Restorasyonumuzda kerpiç ve birleştirici madde olarak saman ve çamur kullanıyoruz. Camii kerpiç ağırlıklı ve Van mimarisine uygun bir yapı. Süleyman Han camisi Van'ın en yüksek noktası olan Van Kalesi üzerinde. Camiinin restorasyonu bitmek üzere 17 Eylülde ibadete açılacak" dedi.
Haber50


Geri Dön