28 / 04 / 2024

Demir ve çimentoya zamlar müteahhitleri yordu!

Demir ve çimentoya zamlar müteahhitleri yordu!

Bu yılbaşından itibaren inşaat malzeme fiyatları sürekli artıyor. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, dünya genelindeki emtia fiyatlarına bağlı olarak demir ve çimentoya gelen zamların müteahhitleri zor durumda bıraktığını söyled



Tellioğlu'na göre malzemedeki yüksek seyrin devamı halinde 2011 yılı sonunda bu fiyatlara yansıyacak.

İnşaat malzemesi fiyatlarındaki artış müteahhitleri zorluyor. çimento ve demir başta olmak üzere inşaatta kullanılan çok sayıda malzemeye yüzde 50'ye varan oranlarda zam geldiğini belirten inşaat sektörü temsilcileri, ev fiyatlarının zam baskısı altında olduğu görüşünde. 2011 yılı sonuna doğru konut fiyatlarında artış görüleceğini ifade eden Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, maliyetlerdeki artışı göz önünde bulundurmak zorunda olduklarını kaydetti. Yüzde 50'ye varan oranlarda maliyet artışının inşaat sektörünün önünü tıkadığını ifade eden Tellioğlu, maliyet artışının satış fiyatlarına yansıyacağını ifade etti. Tellioğlu, 'Dünya genelinde emtia fiyatlarında artış var. Türkiye'deki inşaat malzemesi üreticileri de bunu fiyatlarına yansıtmaya başladı. Yılın son çeyreğinden itibaren bu, konuta da yansımaya başlar. Ancak şimdiden ne oranda yansıyacağını söylemek mümkün değil. Bu önümüzdeki günlerde emtia fiyatlarının izleyeceği seyir ile de ilgili olacak.' dedi.

İç piyasada demir ve çimento fiyatlarındaki sert artışı önlemek amacıyla ithalat kapısının açılması gerektiğini dile getiren Tellioğlu, sıfır gümrükle inşaat malzemesi ithal edilmesinin pahalı malzeme fiyatlarını dengeleyebileceğini kaydetti. Emtia fiyatlarındaki artışa rağmen vatandaşın gelirinin aynı oranda artmadığını ifade eden Tellioğlu, 'Buna karşın maliyetlerdeki artış ev fiyatlarını artıracağı için inşaat sektöründe önümüzdeki dönemde bir durgunluk yaşanabilir. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaattaki yavaşlama büyüme rakamlarına olumsuz yansıyabilir.' diye konuştu. Gecekondu dönüşümünün de etkisiyle Türkiye'de çok sayıda meslek grubunun ikinci işi inşaat müteahhitliği haline geldi. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tellioğlu, sektörün en büyük sıkıntılarından birinin de müteahhit sayısındaki artış olduğunu belirterek her önüne gelenin inşaatçı olmaya başladığını aktardı. 'İçimizdeki çürük elmaları ayırmamız gerekiyor.' diyen Tellioğlu, çevre ve şžehircilik Bakanlığı'na da konuyu aktardıklarını söyledi. Tellioğlu, 'Türkiye deprem kuşağında yer alan bir ülke. 2,5 milyon konut açığı var. Sektörde belirli bir akreditasyonun olması lazım. Bakanlık ile yaptığımız görüşmede de bu konuyu gündeme getirdik. İçimizdeki çürük elmalardan rahatsızız. Gecekondu dönüşümünün de etkisiyle çok sayıda meslek örgütü inşaatçı haline geldi. Sektörün yeniden bir çekidüzene ihtiyacı var.' dedi.

İnşaat malzemesİ fİyatları

Ürün 1 Ocak 2011 15 Temmuz 2011

Demir (ton) 1.100 TL 1.700 TL

Dökme çimento (ton) 95 TL 115 TL

Sarı malzeme hammadde 5 TL (kg) 9 TL (kg)

Not: Fiyatlar inşaat firmalarından alınan ortalama rakamlardır.

Ercan Baysal / ZAMAN


Geri Dön