29 / 04 / 2024

Demiryollarına 1 milyar liralık teşvik!

Demiryollarına 1 milyar liralık teşvik!

Ekonomi Bakanlığı, temmuz ayında 4 milyar 830 milyon liralık yatırım ve 7 bin 970 kişilik istihdam öngören 300 projeye, yatırım teşvik belgesi verdi. TCDD, şehiriçi raylı sistem yatırımlarıyla 1 milyar 123 milyon liralık teşvik belgesi aldı



Ekonomi Bakanlığı Temmuz ayında 4 milyar 830 milyon liralık yatınm ve 7 bin 970 kişilik istihdam öngören 300 projeyi yatırım teşvik belgesine bağladı. TCDD tek kalemde 1 milyar 123 milyon TL'lik teşvik belgesiyle bu alanda önemli bir rakama imza atarken, Doğuş Enerji; Artvin HES için 730 milyon liralık teşvik belgesi aldı.

61'inci HükÜ»met'in göreve başlamasıyla birlikte Hazine yerine Ekonomi Bakanlığı tarafından verilmeye başlanan yatırım teşvik belgelerinin temmuz ayma ilişkin bilgileri yayımlandı. Verilen teşviklerde yüksek hacimli üç yatırım dikkat çekti. Bunlardan iki tanesi demiryolarına yapılacak yatırımlar. TCDD şehir içi yolcu taşımacılığı modernizasyon yatırımı için 1 milyar 123 milyon dolarlık teşvik belgesi aldı. Yatırımda 692 milyon 199 bin dolarlık döviz kullanımını öngören TCDD'nin bu dev modernizasyon yatırımı yeni istihdam yaratmayacak. Sektörün ikinci dev yatırımı ise TCDD ile  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ortaklığından geldi. İki kurumun İzban Aşž adıyla kurdukları şirket, İzmir içinde kurulacak raylı sistemin araçlarını temin edecek. 225 kişiyi istihdam etmeyi planlayan İzban, 229 milyon dolarlık döviz kullanacak.

Doğuş'tan 730 milyon TL'ye HES yatırımı

Doğuş Enerji, Artvin'de baraj ve HES yatırımı için 730 milyon liralık yatırım teşvik belgesi aldı. Belge kapsamında, KDV istisnası ve gümrük vergisi avantajlarından yararlanacak olan Doğuş Enerji, 40 kişiyi de bu yatırım için istihdam edecek.

Bu dönemde dikkat çeken diğer yatırımlar ise gıda ve tekstil sektörlerine yapıldı. Mem Tekstil Kahramanmaraş'ta pamuk ipliği üretimi için 265 milyon liralık, Eti Gıda Eskişehir'de kek üretim tesisi için 169.9 milyon liralık, Düzce Cam Sanayi de Düzce'de cam üretim tesisi için 185 milyon liralık teşvik belgesi aldı.

Hüseyin Gökçe / DÜNYA


Geri Dön