04 / 05 / 2024

Demre'de korunması gereken alanda yapılan otel durdurulacak mı?

Demre'de korunması gereken alanda yapılan otel durdurulacak mı?

Antalya Demre'de korunması gereken alanda Bakanlığın özel izniyle beş yıldızlı otel yapıyor. TBMM bunun kent suçı olduğuna dikkat çekerek, inşaatın bir an önce durmasını istedi...



Antalya'nın betonlaşmadan korunabilmiş son kumul alanlarından olan Demre ilçesindeki Taşdibi Sülüklü kumsalında otel inşa edilmesine Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi'nden (TMMM) tepki geldi.


DOĞA RANTA KURBAN EDİLECEK 


TMMM, 5 yıldızlı oteli kent suçları listesine aldı. TMMM tarafından yapılan duyuruda, AKP'nin rant uğruna yürüttüğü tarih ve doğa katliamının durmak bilmediğine dikkat çekilerek, Antalya'nın Demre ilçesinde yapımına başlanan 5 yıldızlı otel inşaatının bunun en son örneğini oluşturduğu kaydedildi. 


Doğal ve kültürel peyzajın bütünleşmesiyle oluşan ve eşine az rastlanır bir değere sahip bölgede bakanlık izniyle başlatılan otel inşaatının, deniz kaplumbağalarının üreme alanı olduğu için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında olan Taşdibi-Sülüklü kumsalı üzerinde yükseldiğinin hatırlatıldığı duyuruda, "Söz konusu bölge aynı zamanda pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan sulak alana ve Andriake Antik Limanı'na oldukça yakın bir bölgede yer alıyor. Bakanlık izniyle yürütülen bu inşaat, sulak alan ve doğal kumul ekosistemiyle tarihi, arkeolojik ve ekolojik anlamda çok önemli bir yere sahip bölgenin rant için tahrip edilmesine neden olmaktadır" görüşüne yer verildi. 


Hastane bahanesiyle imara açacaklar 


İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi (DEKAMDER) tarafından Muğla'nın Dalyan İlçesinde İztuzu kumsalına yapılacak kaplumbağa hastanesi nedeniyle söz konusu kumsalın imara açılmasına tepki gösterdi. 


İztuzu kumsalının Özel Çevre Koruma bölgesi olduğunu belirten İKUP, "proje alanının da kıyısında olduğu Tuz Gölü ve çevresi antik tuz tablalarının bulunduğu sit alanıdır" dedi. 


İKUP açıklamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu amaca yönelik Kasım 2013 tarihli imar planlarına dava açıldığı belirtilerek itiraz gerekçelerinde "İztuzu kumsalı ve yakın çevresinin, İribaş ve Yeşil denizkaplumbağaları, su samuru, Göcek karasemenderi gibi nesli tehlike altında ve endemik türlerin yaşadığı, zengin bir ekosisteme sahip olduğu" ifadelerine yer verildi. 


Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz'ı ve Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay'ı ziyaret eden İKUP, Yılmaz'a hastaneye neden karşı çıktıklarını anlatan bir dosya sundu. 


BAKANLIKTAN ÖZEL İZİN 


Bölgenin arkeolojik açıdan birçok mirası barındırdığının altı çizilen duyuruda, ilçe merkezinde bulunan St. Nicolas kilisesinin bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri olduğuna değinildi. Bölgenin en büyük antik tiyatrosu özelliğini taşıyan Myra Antik Tiyatrosu'nun da aynı yerde bulunduğuna işaret edilen duyuruda, Bakanlıktan alınan özel izinle başlayan otel inşaatının, tarihi, arkeolojik ve ekolojik özellikleri nedeniyle koruma altında olan bölgenin yapılaşmaya açılmasına neden olacağı belirtildi. 

TMMM yapımına devam edilen otel inşaatının derhal durdurulmasını istedi. 


Sol Gazetesi


Geri Dön