03 / 05 / 2024

Deniz Akdemir: Sur’daki kamulaştırma hukuka aykırı!

Deniz Akdemir: Sur’daki kamulaştırma hukuka aykırı!

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Deniz Akdemir, Sur’daki bu hukuksuzluğa karşı girişimlerde bulunacaklarını ve dava açacaklarını söyledi. Kuşbakışı çekilen fotoğraflarda Sur’da büyük yıkım görülüyor.



“Kamulaştırma kararı” ile el konulan Sur’un havadan çekilen fotoğraflar yıkımı gözler önüne sererken, yıkılmış evler, genişletilmiş caddeler ve sokaklar görülüyor. Okulların yıkıldığını ve yerlerine karakolların yapılacağını söyleyen Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Deniz Akdemir, Sur’daki bu hukuksuzluğa karşı girişimlerde bulunacaklarını ve dava açacaklarını söyledi

 

DİYARBAKIR’ın tarihi ilçesi Sur’a “kamulaştırma kararı” ile el konulurken, ilçedeki yıkımı çekilen fotoğraflar gözler önüne seriyor. Kuşbakışı çekilen fotoğraflarla Sur’da büyük yıkım görülürken, caddeler ve sokakların da genişletildiği görülüyor. Sur’daki yıkımı ve okulların karakollara çevrildiği alanlar konusunda bilgi veren Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Deniz Akdemir, yaptıkları çalışmaları konusunda DİHA’ya bilgi verdi.


Akdemir, 5 gün önce uçaktan çektikleri bir fotoğrafta da yıkımın net bir şekilde göründüğünü dile getirdi. İl Koruma Kurulu’nun Sur’da 12 karakol yapımı için aldığı kararlar doğrusunda, fotoğraflara işlediklerini ve sonuçları ortaya koyduklarını söyledi.

 

“Koruma Amaçlı İmar Planı’na uymuyor”

Akdemir, “Bu bizim çektiğimiz görüntüde Sur’da yolların genişlediğini görüyoruz. 2014 yılındaki görüntü arasındaki farkı ve yıkımın ne kadar yoğun yaşandığını görmek mümkün. Gazi Caddesi’nden başlayıp Yenikapı’ya kadar uzanan yolda Yenikapı tarafındaki sokakların oldukça genişletildiğini görüyoruz. Aynı zamanda Yıkıkkaya Sokağa doğru da bir yol açılmış. Gidiş-geliş iki aracın çok rahat gidip geleceği tarzda yollar açıldığı görünüyor. Tüm bunlar Koruma Amaçlı İmar Planı’na uymuyor. Bundan dolayı yargı sürecini başlatacağız. Hem kamulaştırma kararına olan itirazımız, hem de bu süreçte yaşanan Koruma Amaçlı İmar Planı’na aykırı yapılan işlemlerden dolayı yargı sürecini başlatacağız. Sur’da hukuksuzca yapılanların peşinde olacağız” dedi.

 

‘Sur’da geniş caddeler, sokaklar açılıyor’

İç Kurşunlu Sokak ve Kurşunlu Cami’nin bulunduğu alan daha önce Süleyman Nazif İlköğretim Okulu Hasırlı Mahallesi’nde Mardinkapı İlkokulu, Cumhuriyet İlkokulu yıkılıp yerlerine karakolların yapılacağını tespit ettiklerini söyleyen Akdemir, ilçede çok ciddi bir yıkımın yaşandığı görüldüğünü söyledi. Sur’da 9 karakol için zaten Koruma Kurulu’nun karar aldığını ifade eden Akdemir, Sur’da geniş caddeler, sokakların kesinlikle İmar Planı’na aykırı olduğunu dile getirdi.

 

‘Sur’daki kamulaştırma hukuka aykırı’

Sur’da kamulaştırma kararına karşı mülk sahiplerinin iptal davaları açacağı gibi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak da dilekçeyle Danıştay’a dava açacaklarını dile getiren Akdemir, bu tarz bir kamulaştırma işlemi yapılmasının mümkün olmadığını bundan dolayı iptal kararı çıkabileceğini söyledi. Akdemir, “Bu karar mülkiyet hakkını kısıtlayamaz. Anayasa’nın 35’inci maddesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşme ve Cenevre Sözleşmesi’ne aykırıdır” dedi.

 

Daha önce dde Doğan Haber Ajansı tarafından yayımlanan ve havadan çekilen fotoğraflar Sur’da gerçekleşen yıkımın boyutunu gözler önüne sermişti. Fotoğraflarda, yeni yollar açmak için evleri okul ve binaların yıkıldığı belirtilmişti.

 

Operasyondan önce ve sonra çekilen fotoğrafları karşılaştıran Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanı Nevin Soylukaya “Keçi Burcu’ndan başlayan ve Cumhuriyet İlkokulunun üzerinden geçip yıkılan Hacı Hamit Camii’nin sokağından Surp Gragos’a ve Yeni Kapı’ya bağlanan bir cadde açmışlar. Yıkık Kaya Sokak’ta da bir yol açmışlar. Sokağı genişletmişler. Mardinkapı İlköğretim Okulu etrafındaki yapıları yıkıp, meydana dönüştürmüşler. Hacı Hamit Camii’nin etrafını yıkmışlar. İçkale’den gelip Küpeli Havuzu kapısından Kurşunlu Camii’ne, oradan Süleyman Nazif İlkokulu ve oradan da Yenikapı’ya bağlanan sokağa yol açmışlar. 4 ayaklı minareden Yenikapı’ya kadar geniş bir yol açmışlar. Araç yolları ve kalekolların birbirine ulaşmasını sağlayan yollar yapmışlar. Bunlar suç” ifadelerini kullanmıştı.


Yenigün


Geri Dön