Deniz Feneri soruşturmasında tedbir konulmadan daireler satıldı!
Türkiyedeki Deniz Feneri soruşturmasını yürüten savcıları, şirket varlıklarına tedbir koyarak mağduriyete neden oldukları için HSYKya şikayet eden şüphelilerin, daha tedbir kararı verilmeden ortağı oldukları şirketlere ait malları satma yoluna gittikleri
Eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karamanın avukatları Ersan Şen ve Hakan Yıldız, müvekkilleri tutuklandıktan sonra soruşturmayı yürüten savcılar Nadi Türkarslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamözü, 1 Haziran 2009da Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesince verilen tedbir kararı nedeniyle HSYKya şikayet etti.
10 günde jet operasyon
Şen ve Yıldız, tedbir kararının, müvekillerinin her türlü malvarlığına ilişkin verildiğini, bu mahkeme kararı uyarınca müvekkillerinin ortaklıkları bulunduğu şirketlere tedbir konulamayacağını savundu. HSYK, bu şikayet üzerine üç savcı hakkında iki başmüfettiş görevlendirdi. HSYKnın, soruşturma sürerken müfettiş görevlendirmesi savcıların baskı altına alındığı iddialarına da neden oldu. Müfettişlerin adliyedeki incelemesi sürerken, Tapu Genel Müdürlüğünden ulaşan bilgiler ise, savcıların tedbir kararında haklı olduklarını gün yüzüne çıkardı.
Türkiyedeki Deniz Feneri soruşturması, İşçi Partisinin 8 Eylül 2008de yaptığı suç duyurusu üzerine başladı. Alınan bilgiye göre şüphelilerin, soruşturmanın başladığı bu tarihten 10 gün sonra 18 Eylül 2008de ortağı oldukları Yeni Dünya İletişim A.Ş.ye ait Sakaryanın Sapanca ilçesindeki değeri binlerce TL ile ifade edilen iki adet daireyi, bir başka şirkete sattıkları ortaya çıktı. Şüphelilerin, 2008in başında da yine ortağı bulundukları Haliç Ltd.Şti. isimli şirketin sermayesini 1 milyon TLye çıkardıkları ve yine bu şirketi de 2009da tasfiye ettikleri anlaşıldı. Savcıların, bu şirketin sermaye artırımında kullanılan 1 milyon TLnin, Almanyadaki Deniz Feneri e.V.nin topladığı bağışlardan mı karşılandığı hususunu araştırdıkları öğrenildi. Bu sermaye artışında usulsüzlük yapılıp yapılmadığı, savcıların soruşturmayı tamamlayıp iddianameyi mahkemeye göndermesiyle belli olacak.
Satışlar tedbirden önce
Savcılar, 8 Eylül 2008de soruşturmaya başladıktan aylar sonra şüphelilerin tüm mal varlıklarına tedbir konulması için mahkemeye başvurmuştu. Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi, 1 Haziran 2009da aralarında Akman ve Karamanın da bulunduğu 18 şüphelinin tüm mal varlıklarına el konulmasına karar vermişti. Şüpheliler ise, ortağı oldukları şirketlere ait satış işlemlerini tedbir kararının verildiği tarihten önce yaptı. Bu durum savcıların tedbir kararında geç bile kaldıklarını ortaya koydu.
Milliyet