04 / 11 / 2024

Deniz Karataş: İnşaat sektörü açısından 2014 durağan geçti!

Deniz Karataş: İnşaat sektörü açısından 2014 durağan geçti!

TÜM inşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya inşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, sektör açısından 2014'ün durağan geçtiğini açıkladı.





TÜM inşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, sektör açısından 2014'ün durağan geçtiğini açıkladı. 


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında inşaat sektörünün 2014 yılını değerlendirdi. 300 sektörü ilgilendiren inşaat sektörünün 2014 yılında Antalya'da durağan bir yıl geçirdiğini söyleyen Karataş, bunda 2014 yılındaki siyasi gelişmelerin yanı sıra 150 metrekarenin altındaki konutlardaki KDV oranının yüzde 1 'den yüzde 18'e çıkartılmasının da etkisinin olduğunu açıkladı. Karataş, "2014 yılında yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Ayrıca 150 metrekarenin altındaki konutlardan alınan yüzde 1 KDV oranının yüzde 18'e çıkartılması piyasada durağanlığa yol açtı. 2014 yılı için iyi geçti de denemez, kötü geçti de denemez. Durağan bir yıl geçirdik. Umarım 2015 yılında beklenen büyümeyi bir şekilde sağlarız" dedi. 


METREKARE İHTİLAFLARI KALKTI

Aynı zamanda Tüm inşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili olan Karataş, geçen eylül ayında arsa sahipleriyle yapılan kat karşılığı sözleşmelere getirilen metrekare belirtme zorunluluğunun harç maliyetlerini yükselttiği gerekçesiyle kaldırıldığını açıkladı. İnşaat metrekarelerindeki ihtilafların arsa sahipleriyle değil, satıcılarla alıcıları ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Karataş, "Bir daire 100 metrekare ise bunun brütü şöyle, neti şöyle diye kafa karışıklığına girilmesine biz de karşıyız. Yani alıcıların yanıltılmasına karşıyız, iki kere ikinin dört ettiği gibi bir dairenin kullanım alanı da bellidir. Duvar kalınlığı, ortak alanların metrekaresi düşüldükten sonra geriye kalan net alan bir dairenin alanını gösterir. Nitekim alım satım sözleşmelerimizde net metrekare alanlarımızı da belirtmekle yükümlüyüz. Bu yasal bir zorunluluk haline geldi. Burada bir sıkıntı yok" diye konuştu. 


Buna karşılık müteahhitle arsa sahibi arasında da bu konuda bir sıkıntı varmış gibi geçen eylül ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca valiliklere bir tebligat gönderildiğini anlatan Karataş, şöyle devam etti: "Bu tebligat da valilikler kanalıyla noterlere gönderildi. Tebligatta kat karşılığı yapılan sözleşmelerde bağımsız bölümlerin metrekaresinin de yazılması isteniyordu. Bu noterlerdeki harç maliyetlerini on kat artırdığı gibi kafa karışıklıklarına da yol açtı. İnşaatların durmasına ve harç bedellerinin on kat artmasına yol açan bu durumla ilgili rahatsızlığımızı bakanlığa bildirdik. 

Bakanlık da bizim talebimizi dikkate aldı ve tekrar eski düzene dönüldü." 


ANTALYA'DA KONUT FAZLALIĞI YOK

 Dernek Başkanı Karataş, Antalya'da konut fazlalığının da söz konusu olmadığını belirterek, Antalya'nın sadece Türk vatandaşlarından değil yabancılardan da talep gören bir şehir olduğuna dikkat çekti. Konut talebi olduğu sürece inşaatların yapımının devam edeceğini belirten Deniz Karataş, "Bu arz talep meselesidir" dedi. 


Yaşanan sıkıntılardan dolayı geçen yıla göre Antalya'da satılan konut sayısında düşüş olduğunu da belirten Deniz Karataş, "2013 yılında Antalya'da 59 bin 478 konut satıldı. Bu rakam 2014'ün 11 aylık döneminde 49 bin 723'te kaldı. Katma değer vergilerinin yükseltilmesi sıkıntıya yol açtı" dedi. 

Antalya'da 3 bin 100 müteahhit olduğunu, hiçbir müteahhidin iş kazası olmasını istemediğini belirten Karataş, Türkiye'de çalışanların SGK primini düzenli ödeven bir sektör olduklarını vurauladı


Antalya Ekspres


Geri Dön