29 / 04 / 2024

Denizlerin korkulu rüyası ‘Aslan balığı’ sorunu mutfakta çözülecek!

Denizlerin korkulu rüyası ‘Aslan balığı’ sorunu mutfakta çözülecek!

Son 20 yıldır Akdeniz’e yayılan ve Türk sularındaki yerli balık türlerini tehdit eden aslan balığının denizlerde çoğalmasını önlemek için bu balığın mutfağa dahil edilmesi önerildi. Zehirli iğneleri uygun şekilde temizlenirse aslan balığı yenebiliyor.



Hint ve Pasifik Okyanuslarının ılık sularında yaşayan ve küçük bir yırtıcı balık türü olan aslan balığı son yirmi yıl içerisinde Akdeniz’de de yayıldı ve Türk sularında sıkça görülmeye başladı. Zehirli iğnelere ve korkutucu bir görüntüye sahip olan bu istilacı yabancı tür, melanur, sarıgöz, mercan balığı, papağan balığı gibi Türk sularının yerli balık türlerini yok ediyor.

Bu istila ile mücadele güç olduğu için, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), aslan balığının avlanmasını ve yenilmesini destekleme kararı aldı. Okyanusların ısınmasının, Türkiye’nin kıyılarına ve Akdeniz’e gittikçe daha fazla yabancı türü getirdiği ve aslan balığı gibi yırtıcıların nüfusunu artırdığını vurgulayan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Türkiye’nin dünyaca ünlü bazı kıyılarındaki yerli türler ile birlikte biyoçeşitlilik tehlike altında” dedi.


Geri Dön