17 / 05 / 2024

Denizlerin korkulu rüyası ‘Aslan balığı’ sorunu mutfakta çözülecek!

Denizlerin korkulu rüyası ‘Aslan balığı’ sorunu mutfakta çözülecek!

Son 20 yıldır Akdeniz’e yayılan ve Türk sularındaki yerli balık türlerini tehdit eden aslan balığının denizlerde çoğalmasını önlemek için bu balığın mutfağa dahil edilmesi önerildi. Zehirli iğneleri uygun şekilde temizlenirse aslan balığı yenebiliyor.



Denizlerin korkulu rüyası ‘Aslan balığı’ sorunu mutfakta çözülecek!

ASLAN BALIĞININ BESİN DEĞERİ YÜKSEK

Bütçesi 3,3 milyon dolar olan MarIAS girişimi, Türk sularında istilacı yabancı türlerle mücadele ediyor. Türk deniz sularında yaşadığı tespit edilen yüzlerce yabancı türden 105’inin istilacı tür olduğu kabul ediliyor.  Aslan balığının mutfağa dahil edilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye MarIAS Proje Yöneticisi Mehmet Gölge konuyla ilgili olarak şu tespitleri yaptı: “Balığın zehirli olan iğneleri uygun biçimde ayıklandığında, aslan balığı yenilebilir. Balığın aslında besin değeri yüksek ve eti de lezzetli. Aslan balığını avlayıp ve tüketmeye başlamak, sorunu tamamıyla çözmeyecek. Ancak Türkiye’nin balıkçılık alanlarını korumak adına atılmış önemli bir adım olur.”

UNDP Türkiye haziran ayında Fethiye’de düzenlediği aslan balığı avı ve mutfakta pişirilmesi şeklindeki uygulamasını farklı bölgelerde de düzenleyerek bu konuda toplumda farkındalık yaratmak istiyor.

MarIAS girişimi, iklim, biyoçeşitlilik ve çevremizi aslan balığı gibi istilacı türlere karşı korumak üzere hibeler sağlayan çok taraflı bir fon olan Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse ediliyor.


Geri Dön