Denizli OSB, kent ihracatına 1 milyar dolarlık katkı sağlıyor!
Abdülkadir Demir: Denizli OSB, 5 milyon metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Her geçen gün genişleme çabası içinde olan OSB'miz, yıllık yaklaşık 3 milyar doları aşan kent ihracatına 1 milyar doların üzerinde katkı sağlıyo
Başta tekstil olmak üzere birçok sektörde entegre olmayı başaran Denizli OSB, 5 milyon metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Her geçen gün genişleme çabası içinde olan OSB'miz, yıllık yaklaşık 3 milyar doları aşan kent ihracatına 1 milyar doların üzerinde katkı sağlıyor. Üretime ve gelişime duyduğu inançla köklerinden kopmadan geleceğe koşan bir il olan Denizli, sahip olduğu girişimci ruhu yaratıcılık ve azimle birleştirerek Türk sanayisinin lokomotif güçlerinden biri olmayı başarmıştır.
Denizli Organize Sanayi Bölgemiz (OSB); 5 milyon metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren ve her geçen gün genişleme çabası içinde olan, bölgenin Türkiye'de yapımına başlanan ilk dört OSB'sinden bir tanesidir. Denizli'deki sanayileşme kültürünün temeli, dünyada eşine az rastlanır bir kümelenme örneğini göstermesi anlamında çok önemlidir. Başta tekstil sektörü olmak üzere birçok sektörde entegre olmayı başaran Denizli OSB, şu anda Türkiye'nin örnek bölgelerinden biridir.
Antik çağlardan bugüne taşıdığı üretime olan tutkusu ile bin yıllık Ahilik geleneğini birleştirerek, güçlü atılımlar yapan Denizli sanayicisi, kısa zamanda dünya çapında firmalara sahip olmuştur.
Tekstil ve mermer deyince dünyada ilk akla gelen şehirlerden birisi olmayı başaran girişimci, üretken, çalışkan Denizli, geçmişte ilk kez mermere ve pamuğa şekil verirken, kral ve padişahları giydirip sarayları süslerken, günümüzde de kendi markaları ile dünyanın en lüks otel ve mağazalarında, Hollyvvood filmlerindeki yerini almış, dünyaca ünlü yıldızlarının evine girmiştir. Kent, 174 ülkeye yaptığı ihracatla dünyanın en ücra köşelerine ulaşan tekstil ürünleriyle globalleşen dünyada kendinden söz ettiren, tekstil deyince ilk akla gelen şehir olmayı başarmıştır.
Kalkınmış iller sıralamasında ilk onda yer alan Denizli'nin en önemli gelir kaynağı ise tekstildir.
2 bin 200 yıllık geçmişe sahip tekstil sektörü günümüzde tüm sektörler içinde yüzde 30'a yakın istihdam oranına sahiptir.
Denizli'nin ihracat gelirinin yüzde 50'si tekstil ürünlerinden elde edilmektedir. Bu durum, tekstilin Denizli için ekonomik gerekliliğini yakın gelecekte de sürdüreceğini göstermektedir. Denizli'nin kendi kendine yeten il olmasında tekstil sektörünün katkısı çok fazladır.
Bugün dünyada satılan üç bornozdan ikisi Denizli'de üretiliyorsa, bunda Denizlili çalışkan ve fedakar tekstil sektörü mensuplarının payı çok büyüktür.
Tekstil, ilin önde gelen sanayi sektörü Tekstil sanayisi, yüksek istihdam hacmi ve aynı zamanda yarattığı katma değer büyüklüğü bakımından Denizli'nin önde gelen sanayi sektörü durumunda. Dokuma, giyim eşyası ve deri sanayiden oluşan ildeki konfeksiyon sanayisi ise yörede gelişmiş dokuma sanayisinin varlığı, az yatırım gerektirmesi ve özellikle de ihracat olanakları nedeniyle son yıllarda büyük bir gelişme gösteriyor. Denizli'de gerek yöreye ve gerekse Türkiye'nin diğer bölgelerine ham bez, havlu ve bornoz kumaşı dokuyan tesisler, son yıllarda artan dış talep doğrultusunda, kendi bünyelerinde ek konfeksiyon birimleri oluşturarak, hazır giyime yönelik de üretime başladı, ilde boya, apre, baskı ve tekstil terbiye sanayisi kaliteli boyama işlemine olan taleple birlikte farklı alanlarda faaliyet gösteren ve birbirini tamamlayan firmaların bir 6 I Denizli OSB
araya gelip kümelenmesiyle
Denizli ve Türkiye ekonomisine önemli oranda katkı sağlamaktadır. Mermer ise Denizli'de tekstilden sonra gelen ikinci büyük sektördür.
Denizli'den çıkartılıp işlenerek, ihracatı yapılan mermer ve traverten çeşitleri yüzde yüz yerli olduğu için ekonomik girdisi ilimiz ve ülkemiz ekonomisine daha çoktur.
Ekonomiye katkısı büyük olan bu sektördeki firmalarımız, çeşitli fuarlarda açmış oldukları stantlarla yeni müşteriler bulmaktadırlar. Yeni pazarlara açılmak farklı ülkelere ihracat yapıp oralarda da kaliteli Denizli mermer ve traverteni ile kentimizin isminin duyurulması çok önemlidir.
Denizli mermer ihracatında İtalya'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Çin'den Amerika'ya, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Afrika ülkelerine kadar dünyanın dört bir tarafına Denizli maden ve mermeri ihraç ediliyor. Türk Patent Enstitüsünden bölgede bulunan doğal taş ürünü mermere 'Denizli Traverteni' adıyla coğrafi işaret belgesi alındı. Böylece tescillenmiş olan 'Denizli Traverteni' markası, adı ve sembolüyle sektöre daha fazla katma değer sağlayacaktır.
Birçok sektörde olduğu gibi mermer sektöründe yaşadığımız kalifiye eleman sıkıntısı sektör için ciddi sorun oluşturuyor. Bu anlamda gerekli çalışmalarımızı yapmış bulunmaktayız.
Geçtiğimiz günlerde protokolünü imzalamış olduğumuz Mermer Meslek Eğitim Merkezi okulumuzun bir yıl içinde tamamlanmasını öngörüyoruz.
Şu anda teknik olarak bir eksiğimiz kalmadı. Mesleki eğitim merkezinin de yapılmasıyla birlikte personel konusunda ciddi bir avantaj sağlanmış olacak. Aynı zamanda bu okuldan çıkacak olan personelin, organize sanayinin içinde faaliyet gösteren firmalarımızın da desteği ile işin başında uygulamayı görerek, pratiğini yaparak ocağından yetişecek olması da ciddi bir avantaj olacak. Bu çalışmanın ilimiz açısından son derece önemli olduğunu biliyoruz.
Denizli OSB, 'Çevre Beratı' ile ödüllendirildi Denizli olarak yıllık yaklaşık 3 milyar doları aşan ihracat rakamında Denizli OSB'nin toplam ihracatımıza olan katkısı 1 milyar doların üzerindendir. Bu da toplam rakamın üçte birine denk gelmektedir. Türkiye 2'ncisi olarak 'Çevre Beratı' ile ödüllendirilen Denizli OSB'de en son yapılan yatırımlarla birlikte alt yapı çalışmaları tamamlanmış oldu. Son yapılan yatırımlarla birlikte Denizli OSB'deki eksik görülen alt ve üst yapı çalışmaları özenle tamamlanmıştır. Bu sayede bölgenin ihtiyacı olan 100 yıllık dev yatırım bitirildi. Çevreye duyarlı bir bölge olarak atık su arıtma tesisimizle doğaya ve insana verilebilecek her türlü zararın önüne geçilmiştir, içme suyu şebekesinin de yenilenmesiyle firmalarımıza temiz güvenilir bir çalışma imkanı sağlanmıştır.
Bölgede 24 kilometrelik site içi doğalgaz şebekesi tamamlanmış ayrıca mevcut itfaiye teşkilatımıza ilave olarak ikinci bir yangın istasyonunu hizmet vermeye başlamıştır.
Aynı zamanda Türkiye İş Kurumu il Müdürlüğü ile yapılan protokolle hizmet vermeye başlayan İŞKUR-OSB ofisi, Türk Telekom il Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde OSB'mizin sahip olduğu fiber optik kablo şebekesi, Pamukkale Üniversitesi ile yapılan protokol çerçevesinde 2014 yılının ilk aylarında tamamlanacak olan Semt Polikliniği, iş sağlığı ve güvenliği konularında hizmet verecek olan sağlık binası, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde inşaatına 2014 yılı başında başlanılacak olan ve altı ay içinde tamamlanması planlanan Denizli Gümrük Müdürlüğünün OSB'miz içinde hizmet verebileceği Gümrük İdari Binası ile bin metrekarelik antreposu, bölgemiz çalışanlarının çocuklarına okul öncesi eğitimin yanı sıra muhtelif bakım ve diğer hizmetlerin sağlanacağı OSB Kreş binası ve bölge çalışanlarının hizmetinde olan spor tesisinin tüm yapılanmasını tamamlaması Denizli ekonomisine yüksek oranda katkı sağlamayı sürdürmektedir.
Denizli'nin ekonomi, sanayi, turizm ve diğer alanlardaki tüm bu başarılı çalışmalar sayesinde.
Türkiye'nin 2023 vizyonu ve 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılmasında büyük rol oynayacağına olan inancımız tamdır.
Dünya