01 / 05 / 2024

Denizli'de 5 bin yıllık yerleşim yeri bulundu!

Denizli'de 5 bin yıllık yerleşim yeri bulundu!

Denizli'nin Çivril ilçesinde bulunan Beycesultan Höyüğü'nde yapılan kazılar sonucunda yeni bir yerleşim yeri ortaya çıkarıldı. Gün ışığına çıkarılan yeni parçaların yerleşim yeri ile ilgili yeni bilgiler sağlaması bekleniyor.



Denizli'nin Çivril ilçesinde bulunan Beycesultan Höyüğü'nde yapılan kazılar sonucunda yeni bir yerleşim yeri ortaya çıkarıldı.


5000 yıllık geçmişe sahip yerleşimde bulunan iskelet ve toprak kaplarının şu ana kadar literatüre girmediği belirlendi. Kazılar, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Eşref Abay başkanlığında, aralarında Arkeolog Yrd. Doç. Fulya Dedeoğlu ve Zoolog Yrd. Doç. Gülçin İlgezdi'nin de bulunduğu 60 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor. Gün ışığına çıkarılan yeni parçaların yerleşim yeri ile ilgili yeni bilgiler sağlaması bekleniyor.


Yerleşim bakımından Batı Anadolu'nun kıyı kesimi ve iç kesiminin yanı sıra Anadolu'nun orta ve güney kesimine açılan bölgeleri birbirine bağlayan doğal güzergâhlar üzerinde yer almasıyla son derece stratejik bir konuma sahip. Kalkolitik Çağ'dan Bronz Çağı'na, Bizans İmparatorluğu'na kadar oldukça geniş bir tarih aralığında yerleşim yeri olarak kullanılmış olan tarihi höyükte ortaya çıkarılan eserlerin bazıları  Ankara  Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ve Pamukkale Hierapolis Müzesi'nde sergileniyor. Beycesultan'da bulunan, Luvi dilinde yazılmış olan ve MÖ 2000'li yıllara tarihlenen hiyeroglif mühür üzerinde tartışmalar devam ederken, Anadolu tarihinin erken dönemlerine yönelik sorular da gündeme gelmişti. 


Zaman


Geri Dön