26 / 12 / 2024

Denizli'de Termal Sağlık Turizmi Yatırım ve Teşvik Tanıtım Toplantısı gerçekleşti!

Denizli'de Termal Sağlık Turizmi Yatırım ve Teşvik Tanıtım Toplantısı gerçekleşti!

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş: " Termal sağlık turizmi için çok büyük potansiyele sahip ülkemizde, bunun tanıtımını yapmada çok gerideyiz " dedi.



Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, Türkiye'nin, çok büyük potansiyele sahip olduğu termal sağlık turizmiyle ilgili tanıtımda geride kalındığını belirterek, "Sağlık Bakanlığı bu işin hızlanması için normal şartlarda işi olmamasına rağmen elinden geleni yapacak" dedi.


Tontuş, Karahayıt'taki bir otelde düzenlenen "Termal Sağlık Turizmi Yatırım ve Teşvik Tanıtım Toplantısı"ndaki konuşmasında, dünyada yaklaşık 1 milyar insanın romatolojik hastalıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.


Türkiye'de sahip olduğu mineral özellikleriyle en iyi termal kaynakların başında Denizli ve Karahayıt'ın geldiğine işaret eden Tontuş, şunları kaydetti:


"Sağlık turizmi için dünyada belirleyici unsurlar fiyat, bekleme süresi, hekimin ya da kurumun bilinirliği, ülke koruması, özel hayatın korunması, turistik yararlanım, mesafe ve bilgiye ulaşımdır. Denizli'de termal sağlık turizmin yapılması için bunlar bir zorunluluk. Eğer insanlar termal sağlık turizm için bir yerlere gidiyorsa, liste de bu ise termal zenginliği, tarihi ve doğal dokusu ile gitmeleri gereken yer, aslında Denizli. Ama biz halihazırda Budapeşte ile veya Çek Cumhuriyeti'ndeki birkaç merkezle mukayese ediyorsak, bunun nedeni geç kalmamızdır. Biz, onlarla kıyas kabul etmeyecek kadar ilerideyiz."


Tontuş, termal tesis ile termal sağlık tesisini yeni yönetmelikle birbirinden ayırdıklarını anımsatarak, termal ortamda aynı zamanda tıbbi uygulamaların yapılabileceği ruhsatlandırılmış yapısı olması gereken termal sağlık tesislerinin, Karahayıt'ın ve bölgenin geleceğini değiştireceğini dile getirdi.


-Göz hastalıkları ilk sırada  


Türkiye'ye tedaviye gelen yabancı turistlerin kliniklere göre dağılımına bakıldığında, göz hastalıklarının ilk sırada yer aldığını, termal sağlık turizminin ise ilk 10'da bulunmadığını belirten Tontuş, şöyle devam etti:


"İnsanlar, termal sağlık turizmi için en çok internetten araştırma yapıyor. Budapeşte, sektörün yüzde 20'sine hakim. Demek ki biz iyi bir internet sistemi ve iyi bir aracı kurum kurabilirsek, Karahayıt adına bu sistemi çok daha ileriye götürebiliriz. Sağlık Bakanlığı olarak bütün sağlık turizmini kapsayan bir site yaptık. Termal tesis dönüşümünü yeni yönetmeliğe koyduk. Özellikle bu bölgenin önünü açmak için termal sağlık tesisi yatırımlarına teşvik getirildi. Termal su özelliği açısından bizden daha iyisi yok. Pamukkale Üniversitesi'nin kuracağı kür merkeziyle burası, Budapeşte'den çok daha iyi olacak. Termal sağlık turizmi için çok büyük potansiyele sahip ülkemizde, bunun tanıtımını yapmada çok gerideyiz. Ancak Sağlık Bakanlığı bu işin hızlanması için normal şartlarda işi olmamasına rağmen elinden geleni yapacak."


Tontuş, bakanlıklar ve özel kuruluşlarca oluşturulan "Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu"nun, termal turizm tesisleri ve kür merkezleri ile rehabilitasyon kliniklerinin standartlarının belirlenmesi ve pazar araştırması için çalışma yürüteceğini kaydetti.


Denizli Valisi Abdülkadir Demir de termal turizm yatırımlarına 5. bölge teşvikinden yararlanma imkanı getirildiğini hatırlatarak, Karahayıt'ı termal turizm konusunda model kent yapmayı arzuladıklarını ifade etti.


Ekonomi Bakanlığından Daire Başkanları Özge Dumlupınar ve Rahmi Kaya ile Dış Ticaret Uzmanı Cem Emre Özköse de teşvik sistemiyle ilgili yatırımcılara bilgi verdi.


AA


Geri Dön