08 / 11 / 2024

Denizli'deki antik kentler günyüzüne çıkarılıyor!

Denizli'deki antik kentler günyüzüne çıkarılıyor!

Denizli Valisi Abdülkadir Demir: "Sahip olduğumuz antik kentleri görünebilir hale getirip kısa sürede restorasyonunu sağladığımızda ziyaretçileri çok daha cezbedecek, onlara alternatif görülebilecek yerler oluşturabileceğiz" dedi





Türkiye'de turist çeken önemli merkezler arasındaki Denizli'de, antik kentler 12 ay süren çalışmalarla gün yüzüne çıkartılıyor. 


Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin arkeolojik alanlar yönünden çok zengin bir ülke olduğunu, hemen hemen her şehirde arkeolojik alanların bulunduğunu belirtti. Denizli'de de 19 antik kentin bulunduğunu ve 5'inde kazı çalışmalarına devam edildiğini bildiren Demir, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nce Laodikya antik kentinde kazıların 12 ay kesintisiz sürdüğünü bildirdi. 


Arkeolojik çalışmaların genellikle yılın belli bir iki aylık döneminde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Demir, "Üniversitelerin tatile girdiği dönemde asistanlar, öğrenciler ve diğer görevlilerle birlikte 1 ay kadar çalışma yapılıyor. Ama Laodikya'da yıl boyu devam eden kazılar sayesinde, başka bir kazıda 12 yılda yapılan çalışmayı bir yılda gerçekleştirdik. Bu eserlerin kısa sürede gün yüzüne çıkmasını, görünmesini sağlıyor" diye konuştu. 


Denizli'de Laodikya'nın yanı sıra, Pamukkale'de Hierapolis, Buldan ilçesinde Tripolis, Çivril ilçesinde Beycesultan ve Kale ilçesinde Tabea antik kentlerinde kazı çalışmalarının devam ettirildiğini bildiren Demir, "Pamukkale'deki Hierapolis antik kenti kazısını, İtalyan kazı heyeti 50 yıldır yapıyor. Bu çalışmaların bir kısmı müze kazısı olarak devam ediyor. Laodikya'daki 12 ay süren kazı başarısını, Denizli'deki diğer antik kentlerde de uygulamaya başladık. Bu bize bir yıl içerisinde neler yapabildiğimizi gösterdi" dedi.


Yürütülen çalışmalarla ilgili ödenek sıkıntılarının bulunmadığını ifade eden Demir, önceki yıllar İl Özel İdaresi destekleriyle yürütülen çalışmalarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından önemli kaynakların sağlandığını kaydetti. Hierapolis antik kenti ve Pamukkale'yi TÜRSAB'ın işletmeye başlamasıyla, buralardan yürütülen kazılara önemli destek sağlandığı bilgisini veren Vali Demir, ortaya konulan iş birliğiyle model olabilecek bir kazı sistemi gerçekleştirdiklerini, bu iş birlikteliklerinin gelecek yıllarda da devam edeceğini dile getirdi.


Kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin aynı yıl restore edilerek ziyaretçiler için sergilendiğine değinen Demir, şöyle devam etti:


"Çivril ilçesinde 2 yıldır çalışmaların yürütüldüğü Beycesultan'ın tarihi 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Bu kazı yapılan alanların üzeri kapatılarak sergilenebilir hale getirilecek. Muğla yolu üzerinde Kale ilçesindeki Tabae antik kentinde, sadece bu bölgeye has, başka yerlerde görmediğimiz sarnıçlarla karşılaşıyoruz. Pamukkale'yi görmeye gelen turistlerin rahatlıkla ziyaret edebileceği bir yer. Bu yıl projeleri tamamlanan sarnıçların ve diğer eserlerin restorasyonu yapılacak. Bu alanların turizme açılması planlanıyor. 2014 yılı Denizli'deki arkeolojik kentler anlamında önemli bir yıl olacak. Sahip olduğumuz bu arkeolojik alanları görünebilir hale getirip restorasyonunu sağladığımızda ziyaretçileri cezbedecek, alternatif gezi alanları oluşturabileceğiz."


AA




Geri Dön