Ekonomi

Depolar doldu taştı koyacak yer kalmadı

Türkiye Ukrayna buğdayının taşınması için aracı olurken yurt içinde de buğday çiftçisinde art arda güzel haberler geliyor. Geçen yıl kuraklık nedeniyle oldukça kötü bir sene geçiren çiftçiler rekolte artışından son derece memnun.Çiftçinin tohum olarak desteklenmesi ve yağışların bol olması nedeniyle Türkiye'nin bir çok bölgesinden rekolte artışları haberleri geliyor

Geçtiğimi yıl yaşanan kuraklık nedeniyle düşen buğday rekoltesi bu yıl yüz güldürüyor. Çiftçinin tohum olarak desteklenmesi ve yağışların bol olması nedeniyle Türkiye'nin bir çok bölgesinden rekolte artışları haberleri geliyor. Buğdayın en önemli üretim merkezlerinden biri olan Sivas'ta bu yıl rekor kırılırken şimdiden ürünün koyacak depolar sorun olmaya başladı. Toprak Mahsülleri Ofisi'nin depolarında yer kalmazken belediye sorunu çözmek için 34 dönümlük bir araziyi TMO'ya geçici olarak tahsis etti. 800 bin tonluk üretimin hedeflendiği ilde rekoltenin beklenenin çok üstünde olması nedeniyle Sivas Ziraat Odası ve Sivas Belediyesi işbirliği yaparak fazla buğdayı depolanmasına pratik bir çözüm getirdi. 34 dönümlük alanda hızlı bir alt yapı çalışmasıyla depolama alanı oluşturuldu.

Van'da rekolte 3'e katlanacak

Öte yandan bir diğer önemli üretim merkezi olan Van'da da bu yıl 580 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldı. Bir önceki yıl büyük bir kuraklık sorunu yaşanan Van'da 130 bin ton buğday rekoltesine ulaşılması beklenirken, rekolte artışında yüzde 75 hibeyle 364 ton sertifikalı yazlık buğday tohumu desteği verilmesinin etkili olduğu kaydediliyor. Bölgede bu destek çerçevesinde 750 çiftçi 5 ay önce aldıkları tohumları kullanarak ekim yapmıştı. 580 bin dekar alanda ekimi yapılan buğdayda 130 bin ton rekolte bekleniyor. Geçen yıl da yaklaşık olarak aynı alanda ekim yapılmasına karşın rekolte ancak 40 bin ton civarında kalmıştı.

Atalık tohumlar canlanıyor

Bir diğer üretim bölgesi olan Tunceli'de de çiftçiler kış ve ilk bahar aylarında yaşanan yağışlar nedeniyle rekolteden oldukça memnun. Bölgede belediyenin öncülüğünde yapılan organik tarım çalışmaları kapsamında yeniden üretilmeye başlanan ve tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ata tohumu Karakılçık buğdayı üretimi 20 tona ulaştı.

Aksaray'da deneme ekimi yapılan ve Halis ismi verilen yerli buğdayın hasadı yüz güldürdü. Kaliteli ve verimli ekmeklik buğday sağlayan ve yüzde 100 yerli olan tohumun önümüzdeki ekim döneminde daha fazla kullanılması için bölge çiftçisinin teşvik edileceği bildirildi.

 

Tahıl taşıyan 5 gemi daha Ukrayna'dan ayrıldı! Buğday, arpa ve mısır fiyatları düştü mü? 16 Ağustos 2022 fiyat listesi

Buğday fiyatlarında son dakika! Hangi borsada buğday bugün kaç lira oldu? 15 Ağustos 2022 2022 buğday fiyat listesi...

Tahıl koridoru arpa, buğday ve mısırın fiyatını düşürdü! İşte 8 Ağustos 2022 arpa, buğday ve mısır fiyat listesi