22 / 08 / 2024

Deprem araştırmacısından korkutan uyarı: 6,5-7,6 arası deprem görme riskimiz oldukça yüksek!

Deprem araştırmacısından korkutan uyarı: 6,5-7,6 arası deprem görme riskimiz oldukça yüksek!

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Sadece Marmara bölgesinde bulunan faylar ile ortalama 6,5-7,6 arası deprem görme riskimizin oldukça yüksek olduğunu söyledi.



İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde mega kent İstanbul’un depreme hazırlık sürecini ele alan raporunu yayınladı. 

Söz konusu raporu İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce, şehirdeyaşanacak 7.5 şiddetindeki bir depremde yüzde 20 ağır hasar olacağını ve 6,8 milyon konutun yaklaşık 1,3 milyonunun riskli olduğuna değindi.

Eli kulağında olduğu belirtilen Marmara depreminin ne zaman olacağı pek çok kişi tarafından merak edilirken, Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, https://x.com/QuakeResearche resmi X sosyal medya hesabı üzerinden çok konuşulacak bir paylaşım yaptı. 

Baturhan Öğüt, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Sadece Marmara bölgesinde bulunan faylar ile ortalama 6,5-7,6 arası deprem görme riskimizin oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Baturhan Öğüt yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: 


Marmara'nın deprem çekincesi.

Marmara denizi içerisinde kuzey Anadolu fay zonu'nun kuzey ve güney kolları mevcut. 1999 7,6 izmit segmenti üzerinde meydana gelen Gölcük depreminde yaklaşık olarak İmralı fayı, Çınarcık fayı ve Avcılar segmenti üzerine doğrudan stres transferi oldu. Yaklaşık olarak 2.5+Bar stres transferi 200-250 senede biriken enerjiye tekabül etmekte.

1999 depreminde izmit segmentinin güney bloku yani Armutlu bloğu batı yönlü kayınca bu sefer ikinci risk barındıran güney kol üzerine de basınç uyguladı. Bu sebepten ötürü güney ve Kuzey kolda beklenen depremlerin tahmini oluş tarihlerini öne çekti.

Orta Marmara bloku, hem Armutlu bloku, hem kuzeyden Avrasya, hem güneyden doğrudan Anadolu Mikro levhası ve hem de ege bloku'nun kuzey güney yönlü açılması sonucunda muazzam derece baskıya maruz kalmakta.

Ayrıca Orta Marmara bloku içerisinde yarı graben ve graben sistemimiz mevcut, nitekim 18/mm yıl kayma hızına sahip Adalar fayı ve Çınarcık fayı arasında kalan bölüm grabenken İmralı fayı ile Çınarcık fayı arasında kalan kısım ise büyüme fayları diye adlandırdığımız yarı graben sisteminde. Bu yarı graben ve graben sistemi ayrıca KD-GB doğrultulu çek ayır sistemine tabi tutulmakta, bunun sebebi ise Avrasya levhasının GD doğrultu Armutlu bloku'nun ise KB doğrultu bu bölgeye karşılıklı basınç uygulamasından kaynaklı. Bu fayların karakteristik özelliği normal düşey atımlı yani doğrudan tsunami oluşturur.

Sadece Marmara bölgesinde bulunan faylar ile ortalama 6,5-7,6 arası deprem görme riskimiz oldukça yüksek. Bunun için bir an önce önlem alınması lazım; çünkü tekerrür periyodunu tamamlamış faylarımız mevcuttur.

Baturhan Öğüt'ün paylaşımına şu yorumlar geldi:

 

En riskli sektör inşaat. Malzeme ve işçilik fiyatları adeta kumara döndü!

Dünyanın en değerli emlak bölgelerinden... Vaniköy'de ormanın içine yapılan villa tepki topladı!

Mağdur ev sahibi 'Hangi evrak kiracıyı en hızlı tahliye ettirir' diye sordu, bakın ne yanıtlar geldi!


Geri Dön