Deprem araştırmaları yapan, Kandilli Rasathanesi de riskli!
Deprem araştırmaları yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesin bulunan binalar için “riskli yapı” kararı alındığı açıklandı. Buna göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, rasathane binalarının dönüşümü için yeni imar planı hazırladığını duyurdu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan planın açıklanan raporu kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathane Kampüsü içerisinde yer alan eğitim, öğretim ve araştırma çalışmalarının sürdüğü binalarda yapılan deprem performans analizleri doğrultusunda fiziksel ömrünü tamamlamış yapıların tespit edildiğini açıkladı.
Söz konusu bu binaların “riskli yapı” raporunun olduğu kaydedildi. Öncelikli olarak riskli yapıların yenilenmesi ve mevzuata uygun yapılaşma yapılabilmesi için imar düzenlemesi yapıldığı iletildi.
PLANDA YÜKSEKLİK SINIRI 5 KAT OLCAK
sozcu.com.tr'de yer alan habere göre; Planlama alanı yaklaşık 100 bin metrekareyi içine alıyor. Yapılan plan değişikliği ile kampüsteki binaların fiziki sınırlarıyla ilgili geometrik düzenlemeler yapıldığı belirtildi. Yürürlükte yer alan imar planında park ve yol olarak belirlenen alan ile mevcut yapılaşmış ve faal olan yol ile park alanı arasında uyumsuzluklar giderildi.
Öte yandan, kampüs içindeki yollar düzenlendi. “Resmi Kurum Alanı-Rasathane” fonksiyonu mevcut kullanıma uygun olarak “Yükseköğretim Tesis Alanı (Rasathane)” fonksiyonu olarak değiştirilmiş oldu.
Gerçekleşen yapılaşma şartları Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu tarafından onaylanacak ön projeye göre belirlenecek. Yükseklik 5 kat olarak sınırlandı. Öte yandan, yükseköğretim alanı için de 49 bin metrekare, park için 3 bin 466 metrekare, teknoloji geliştirme bölgesi için 47 bin metrekare, yollar için de 9 bin metrekare ayrıldığı belirtildi.
#resim2>
1964-1980 ARASINDA İNŞAATLAR YAPILDI
Planlama alanını kapsayan Kandilli Kampüsü, 1868 senesinde kuruldu. 1964 yılından sonra da modern bina ve tesislerini yapıldı. 1964 yılından 1980 yılına kadar geçen sürede Kandilli Rasathanesi’nin kesintisiz çalışmasını sağlamış olan 4 daireli rasathane personeli lojmanı, atölye binası, ayrıca meteoroloji binası ile gözlem kuleleri, Deprem Araştırma Merkezi, güneş fiziği binası ve konferans salonu, güneş gözlem laboratuvarı, elektronik-optik alet yapım laboratuvarı ve kütüphane binası da inşa edildi.
1982'de Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlandı. Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlanmasını takiben, daha önceki işlevlerine ek olarak deprem araştırma enstitüsü kimliğini de kazanmış ve ismi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü oldu.