07 / 05 / 2024

Deprem bölgesinde bu yıl emlak vergisi alınacak mı?

Deprem bölgesinde bu yıl emlak vergisi alınacak mı?

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremde evleri yıkılan ya da ağır hasar alan hak sahipleri emlak vergisi alınıp alınmayacağını sorguluyor. Peki, Deprem bölgesinde bu yıl emlak vergisi alınacak mı? İşte detaylar...



Hürriyet'teki detaylara göre, deprem bölgelerinde yer alan bina, arsa ve arazilere dair 2023 Mayıs ayı sonuna kadar ödenmesi gereken emlak vergisinin ilk taksiti mücbir sebep ilan edilmesi sebebiyle 31 Ağustos’a kadar uzatılmıştı. Bununla beraber deprem bölgesinde emlak vergisi alınıp alınmayacağı merak konusu oldu. sorgulanıyor.

DEPREM BÖLGESİNDE BU SENE EMLAK VERGİSİ ALINACAK MI?

Deprem bölgesinde emlak vergisi, Emlak Vergisi Kanunu m.9 uyarınca oturulması ve kullanılması kanunların verdiği yetkiye dayanılarak yasak edilen binaların vergileri 2023 ve sonraki yıllar için alınmayacak. Fakat bina tamir edilir, güçlendirilerek yasak kalkarsa kalktığı tarihten itibaren emlak vergisi alınmasına başlanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan edinilen detaylara göre, gerçek kişiler tarafından geçen sene elde edilen ticari  serbest meslek kazancı, zirai kazanç, ücret geliri, gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlar (değer artışı kazancı ve arızi kazançlar) için yıllık gelir vergisi beyannameleri için bugün son gün.

Deprem bölgesinde bu yıl emlak vergisi alınacak mı?

TRT Haber'e göre ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden kaynaklı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, senelik gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda gönderecek.

VERGİLER NEREYE ÖDENECEK?

2022 yılında elde edilen gelirlere dair verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, 2023'ün mart ve temmuz aylarında 2 eşit taksitte ödenecek. İlk taksitin damga vergisi ile beraber 31 Mart, 2'inci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor.

Mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden, tüm vergi dairelerinden ödeyebilecek.

Esnaflardan kira sınırı talebi: Fahiş kiralar iş yerlerini kapattıracak boyuta geldi! 

O belediye en az ilkokul mezunu personel alımı yapacağını açıkladı! Başvurular başladı! Fırsatı kaçırmayın!


Geri Dön