05 / 05 / 2024

Deprem bölgesinde konutta arz talep dengesizliği kiraları uçurdu!

Deprem bölgesinde konutta arz talep dengesizliği kiraları uçurdu!

Deprem bölgesinde yaşanan konutta arz talep dengesizliği kira fiyatlarının artmasına neden oldu. İşte detaylar...



Konutta arz düştü, talep patladı. 6 Şubat depremlerinden sonra 11 ilde kiralar rekor seviyede arttı. Bölgede konut sayısının düşmesi, kiralık ev fiyatlarını da etkiledi. Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta kiralık konut talebi ocak ayına göre yüzde 51 oranında arttı.

Bu durum fırsatçıların iştahını kabarttı. Kiralık ev fiyatları da kent genelinde arttı. Kiralar yüzde 79,5 oranında yükseldi.

Deprem bölgesinde konutta arz talep dengesizliği kiraları uçurdu!

Kira artışının en çok tırmandığı illerin başında Hatay ve Adıyaman yer alıyor. Hatay’da kira fiyatları yüzde 101, Adıyaman’da ise yüzde 111 artış gösterdi.

Bölgedeki kiralık daire sorunu ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Alp Eren Önal, “Kira fiyatları, artık karşılanabilecek durumu geçmiş ve ciddi anlamda sosyal patlamanın eşiğine getirmiş durumda diyebiliriz. Ne yazık ki asrın felaketi olarak adlandırılan bu olumsuz süreçle birlikte her şeyin nasıl bozulduğunu görmüşsek kiraların da bozulduğunu görüyoruz" dedi.

Ocak ayında kira fiyatları 1500’le 3500 TL arası değişkenlik gösterdiğine dikkat çeken Önal, mayıs ayında bu rakamın 12 bin TL'ye kadar yükseldiğini söyledi.

Deprem bölgesinde konutta arz talep dengesizliği kiraları uçurdu!

Öte yandan Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, 4'üncü derecede deprem bölgesi olan Edirne'ye göç artınca, kentte kiralık konut yok denilecek kadar azaldı, fiyatlarda fırladı. 

NTV'de yer alan detaylara göre, depremzedelerle beraber birinci derece deprem riski olan İstanbul ve diğer şehirlerden Edirne'ye göç edenler oldu. Şehir merkezi nüfusu 191 bin 470 olan Edirne'de yaklaşık 85 bin konut ve 20 bin iş yeri mevcutken, kiralık konut bulmaksa neredeyse imkansız duruma geldi. 

Bakan maaşları nasıl hesaplanır 2023? Bakanlar ne kadar maaş alıyor? O rakamlar tek tek hesaplandı!

Papara'dan 3 farklı paketle konut sigorta fırsatı!


Geri Dön