28 / 04 / 2024

Deprem bölgesine ilişkin yeni karar Resmi Gazete'de! Tek tek açıklandı! SON DAKİKA!

Deprem bölgesine ilişkin yeni karar Resmi Gazete'de! Tek tek açıklandı! SON DAKİKA!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sebebiyle afet bölgesi ilan edilen şehirlerde "sanayi alanı" olabilecek yerlerin belirlenmesi ve planlanması ile yerinde inşa edilecek veya güçlendirilecek iş yerlerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi ve Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte ayrıntılar...



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Afet Bölgelerinde Sanayi Alanları ile Sanayi İşyerlerine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. 

Yönetmelikle, 6 Şubat'ta yaşanan depremler sebebiyle afet bölgesi olarak kabul edilen şehirlerdeki sanayi alanı olabilecek yerlerin belirlenmesi, planlanması ile yerinde inşa edilecek veya güçlendirilecek işyerlerine ilişki usul ve esasların yanı sıra bu yerlere yapılacak başvurularda aranan koşullar ile muafiyetler belirlendi. 

Deprem bölgesine ilişkin yeni karar Resmi Gazete de! Tek tek açıklandı! SON DAKİKA!

Bu kapsamda, söz konusu yerlerde, orman sayılan alanlar hariç, afet bölgesi ilan tarihinden itibaren bir sene, sanayi alanı olabilecek yerler, fay hattına mesafesi, zeminin elverişliliği, taşkın durumu ve yerleşim merkezine yakınlığı gibi kriterler dikkate alınarak Bakanlık tarafından tespit edilecek. 

İlgili valilik, belediye, organize sanayi bölgesi (OSB), endüstri bölgeleri (EB) veya sanayi sitesi (SS) yapı kooperatifi tarafından da alanlar tavsiye edilebilecek. öz konusu alana ait sayısal haritalar, uydu görüntüsü ve alan özellikleri Bakanlığa yollanacak ve uygun görülen alanlar için etüt çalışmaları yapılacak. 

Tespit edilen alanlar, Cumhurbaşkanı Kararı ile sanayi alanı şeklinde belirlenecek. 

Deprem bölgesine ilişkin yeni karar Resmi Gazete de! Tek tek açıklandı! SON DAKİKA!

BAKANLIĞIN BELİRLEDİĞİ SANAYİ ALANLARINDA YAPILACAK İŞ YERLERİ

Depremler sebebiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen kesinleştirilmiş hasar tespit raporuna göre mevcut haliyle faaliyetinin sürdüremeyeceğine karar verilen ya da teknik açıdan projenin bütünselliği açısından yıkılması gereken, imalat ve/veya tamiratla uğraşan iş yerlerinin ve OSB, EB ile SS içinde yer alan iş yerlerinin malikleri veya kiracıları, belirlenen sanayi alanlarında yapılacak iş yerleri için talepte bulunabilecek.

Birden çok iş yeri zarar gören talep sahipleri açısından yalnızca bir adet iş yeri bu yönetmelik kapsamında değerlendirilecek. Bu yönetmelik çerçevesinde yıkılan ya da hasar gören iş yeri için talepte bulunanlar, başka bir iş yeri yapım/güçlendirme desteğinden yararlanamayacak. 

İş yerinin yerinde yeniden inşasını ya da güçlendirmesini talep eden malikler, sanayi alanlarında yapılacak yeni iş yerleri için talepte bulunamayacak.  SS yapı kooperatiflerinin başvuru yapması durumunda  tüm iş ve işlemler, yönetim kurulu kararıyla sürdürülecek. 

Bakanlık tarafından ihalesi gerçekleştirilerek tamamlanan iş yerlerinin başvuruları uygun bulunan talep sahiplerine teslimi, yapı kullanma izni alınmasının ardından noter huzurunda yapılacak kura ile gerçekleştirilecek. Kuranın ardından feragat edilen iş yerleri, önceki kuralara katılarak adına iş yeri çıkmayanlar arasında yeniden kuraya tabi tutularak tahsis edilecek. Feragat edenler bir daha kura kapsamına giremeyecek. 

Deprem bölgesine ilişkin yeni karar Resmi Gazete de! Tek tek açıklandı! SON DAKİKA!

YERİNDE YAPILACAK YA DA İNŞA EDİLECEK İŞ YERLERİ 

Depremler sebebiyle verilen kesinleştirilmiş hasar tespit raporuna göre mevcut haliyle faaliyetini sürdüremeyeceğine karar verilen ya da teknik olarak projenin bütünselliği açısından yıkılması gereken, imalat ve/veya tamirat ile uğraşan iş yerlerinin ve OSB, EB ile SS içinde yer alan iş yerlerinin malikleri tarafından bölgenin afet bölgesi ilan edilmesine dair kararın yayımından itibaren bir sene içinde talep edilmesi ve yapım işleri için Bakanlığa muvafakatname verilmesi durumunda, borçlandırılmak suretiyle iş yerlerinin yerinde yeniden inşası veya güçlendirilmesi mülkiyet devri aranmaksızın Bakanlıkça yapılabilecek ya da yaptırılabilecek. 

Birden çok iş yeri hasar  gören talep sahiplerinin başvuruları, bütçe imkanları ve projenin bütünselliği dikkate alınarak değerlendirilecek. Yıkılan ya da zarar gören iş yeri için talepte bulunanlar, başka bir iş yeri yapım/güçlendirme desteğinden yararlanamayacak.  Sanayi alanlarında inşa edilecek yeni iş yerleri için talepte bulunanlar, iş yerinin yerinde yeniden inşasını ya da güçlendirilmesini istemeyecek. 

Deprem bölgesine ilişkin yeni karar Resmi Gazete de! Tek tek açıklandı! SON DAKİKA!

ÖDENEKLERİN KULLANIMI VE BORÇLANDIRMA NASIL OLACAK?

Yapılacak harcamalar Bakanlığın bütçesinde bulunan ilgili ödenek tertibinden yapılacak. Talep sahipleri, yapım işi için yapılan  harcamalar ve varsa kamulaştırma harcamaları üzerinden Bakanlık tarafından belirlenen koşullarda borçlandırılacak. Borçlanma faizi, iş yerlerinin talep sahiplerine teslim edildiği tarih itibarıyla başlayacak. 

Plan, parselasyon, yapı ruhsatı, taşınmaz mülkiyeti ya da haklarının aktarılması, takas ve trampa işlemleri ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtlar damga vergisi, resim, harç ve harcamalara katılma paylarından müstesna tutulacak. 

Bu işlemler sebebiyle ücret, döner sermaye ücreti ve herhangi bir ad altında bedel alınmayacak ve yapım işleri ile altyapıya ilişkin her türlü işlemden katılma payı ve teknik altyapı bedeli istenmeyecek. 

Sanayi alanlarında yapılacak her türlü izinlendirme ve vasıf değişiklikleri işlemleri için Bakanlıktan herhangi bir ücret talep edilmeyecek. 

Yoksulluk sınırı 47 bin TL'yi geçti!

Akaryakıtta yeni yılın ilk zammı açıklandı! Benzin ve motorin tam bu kadar zamlanacak: İşte son dakika fiyatlar! 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte 2024'te uygulanacak yeni ücret tarifesi!


Geri Dön