27 / 04 / 2024

Yoksulluk sınırı 47 bin TL'yi geçti!

Yoksulluk sınırı 47 bin TL'yi geçti!

Türk-İş tarafından yapılan araştırmaya göre, Aralık ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırı 14 bin 431 liraya, yoksulluk sınırı 47 bin 9 liraya çıktı.



Türk-İş, merakla beklenen aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, başkent Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) Aralık'ta 14 bin 431 liraya çıktı.

Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu olan diğer aylık harcamalarının toplam tutarı da (yoksulluk sınırı) Aralık'ta 47 bin 9,38 liraya çıktı.

MUTFAK ENFLASYONU YÜZDE 77,5

Başkent Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gerekli olan asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,89, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 77,50, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 82,21 oldu.

Ayrıca Türk-İş hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenmiş olan fiyatlara göre, gıda ürünlerinde bu yılın Aralık ayı itibarıyla gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre şöyle oldu:

- Peynir fiyatları (yapılan hesaplamada beyaz peynir fiyatı esas alınıyor) bu ay marketlerde kilosu ortalama 190 liradan raflarda yerini aldı. Süt ve yoğurt fiyatları da geçen ayki benzer seviyelerini korudu.

- Et fiyatlarında bu ay ciddi artışlar görüldü. Dana kıymanın kilosu geçen aya göre 46 lira artttı ve marketlerde ortalama 377 liradan, dana kuşbaşının kilosu da geçen aya göre 37 lira artarak marketlerde ortalama 393 liradan reyonlarda yerini aldı. Et fiyatları geçen senenin aralık ayına göre iki kattan fazla arttı.

- Yumurta fiyatları Aralık'ta geçen aya göre yüzde 17 artış göstererek, tanesi ortalama 4,45 TL’den satıldı. Tavuk ‘gövde’ fiyatı da ortalama kilogram olarak 72 liradan marketlerde yer aldı.

Yoksulluk sınırı 47 bin TL yi geçti!

- Kış mevsimini yaşamış olduğumuz bu günlerde balık çeşitliliğinin artması nedeniyle tezgahlarda en çok talep gören deniz balıkları bu ay ortalama 175 TL/kg’dan satıldı.

- Kuru baklagiller ve yağlı tohum ürünleri geçen ayki seviyelerini korurken, Aralık'ta kuru fasulyenin kilogram fiyatı 92 liradan, yılbaşında sofraların en çok özlemle beklediği yağlı tohumlar da (ceviz, fındık, yer fıstığı ve ay çekirdeği vb.) kilogram fiyatı ortalama 336 liradan marketlerdeki raflarda yerini aldı.

- Başkent Ankara’da 200 gramlık ekmek fiyatı 7 liradan satılmaya devam etti. 4 kişilik ailenin aylık yalnızca ekmek masrafı 735 lira.

- Tahıllar grubunda geçen aya göre sınırlı bir seviyede bir fiyat artışı görüldü. Bu grupta en yüksek artış da yüzde 5'lik oranla bulgurda görüldü.

- Bu ay ortalama sebze fiyatlarında da artış gözlemlendi. Geçen aya göre en yüksek artış domates, patates, köy biberi ile sivri biber fiyatlarında görüldü.

- Ispanak, pırasa, brokoli ve kereviz fiyatları tezgahlarda geçen ayki fiyatlarını korudu, lahana fiyatında da kısmi bir düşüş görüldü.

- Meyve tezgahlarında mevsimden kaynaklı portakal ve mandalina fiyatları düşüş gösterirken, muz fiyatında ise artış yaşandı.

- Bu ay en düşük fiyatlı meyve greyfurt olurken, greyfurt ortalama kilogram fiyatı 12,5 lira tezgahlarda yerini aldı.

- Ortalama sebze kilogram fiyatı 32,23 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı 31,64 lira oldu. Hesaplamada bu ay 24 tanesi sebze ve 8 tanesi meyve olacak şekilde toplam 32 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kilogram fiyatı 30,32 lira şeklinde tespit edildi.

-Avrupa’da yaşanan kuraklık, üreticinin artış gösteren maliyetleri ve dışarıdan gelen talep sebebiyle zeytinyağı fiyatlarında geçtiğimiz aylarda yüksek artış görülmüştü.

Bu ay zeytinyağı fiyatlarında bir artış olmamakla birlikte zeytinyağı fiyatları marketlerde ortalama litresi 300 liradan satılmaya devam etti.

- Bu yılın Aralık ayında zeytinyağında olduğu gibi zeytin fiyatlarında da önemli bir değişiklik gözlemlenmedi.

* Bu grupta bulunan salça, reçel, ıhlamur ve şeker fiyatları geçen ayki seviyelerini korurken, balın kilogram fiyatı 16 Türk Lirası artış göstererek ortalama 293 lira olarak marketlerde satıldı.

Akaryakıtta yeni yılın ilk zammı açıklandı! Benzin ve motorin tam bu kadar zamlanacak: İşte son dakika fiyatlar! 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte 2024'te uygulanacak yeni ücret tarifesi!

İstanbul'da  TOKİ  mi başarılı KİPTAŞ mı? Tebernüş Kireçci sordu, vatandaş yanıtladı!


Geri Dön