Deprem fonunda son aşamaya gelindi! Bakan Şimşek, sistemin nasıl işleyeceğini açıkladı!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem fonunun faaliyete geçmesi için son aşamaya gelindiğine dikkat çekerek, önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz sene yasalaşan kanunla altyapısı oluşturulan Afet Yeniden İmar Fonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Şimşek, söz konusu kanunla AFAD tarafından doğal afetlerin ardından genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması için Afet Yeniden İmar Fonu'nun kurulduğuna dikkat çekti.
Şimşek, açıklamasında fonun Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olacağının da altını çizdi.
Bakan Mehmet Şimşek, fonun yönetim kurulunun Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Orman, İçişleri, Ulaştırma ve Altyapı bakanları ile Strateji ve Bütçe Başkanı'ndan meydana geldiğini de belirtti.
Fonun kaynakları ile ilgili de konuşan Şimşek, "Bu kaynaklar, yurt içi ve dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım, hibe ve tahvil dahil krediler ile bütçeye bu amaçla konulacak ödenekten oluşacak" ifadelerini kullandı.
Şimşek, fonun bu kaynakları kanunda ifade edilen amaç kapsamında ve yönetim kurulu kararları çerçevesinde ilgili projelere, gerçekleşmelere bağlı olarak aktaracağının altını çizdi.
"Fonun yapısı ve işleyişine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi için Bakanlığımız koordinasyonunda sürdürülen Afet Yeniden İmar Fonu Yönetmeliği'ne ilişkin çalışmalar tamamlandı ve düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına yollandı" açıklamasında bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yönetmeliğin yayımlanmasının ardından afet bölgelerinde, özellikle 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremlerinin etkili olduğu alanlardaki yeniden imar ve inşa projelerinin, planlı bir şekilde ve kurumların eş güdümü içinde finanse edileceğini söyledi.
Böylece, öncelikle uzun vadeli ve uygun maliyetli dış finansman imkanlarından faydalanılmasının, kaynakların verimli, etkin ve şeffaf şekilde kullanılmasının sağlanacağının altını çizen Bakan Şimşek, "Fon, bağımsız denetim standartlarına uygun olarak denetlenecek ayrıca Sayıştay denetimine de tabi olacak. Bu çerçevede, belirlenen amaçlar doğrultusunda ilgili kurumlarımızla yakın işbirliği içinde çalışmalarımız sürecek" diyerek açıklamasını tamamladı.
Norveç Varlık Fonu'nun en çok yatırım yaptığı 8 Türk şirketi!
Akaryakıt Şubat'a zamla başladı: Benzinde fiyatlar değişti! BP, Opet, PO rakamları tek tek açıkladı!