Ekonomi

Türkiye'nin de içinde olduğu tahıl koridoru nasıl işleyecek? Bakan Çavuşoğlu açıkladı

Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında tahıl koridoru kurulması için çalışma başlatıldı. Koridor için bir general görevlendirildi. Tahıl koridorunun nasıl işleyeceğine ilişkin açıklamayı ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı. İşte detaylar... Dünyanın ilk evcilleştirilen tahıllarından ve ekolojik toleransı en yüksek ürünü olan buğday, savaşlar ve iklim krizi nedeniyle insanlığın gıda güvenliğini riske atacak seviyelere gelmiş durumda

 Ukrayna'dan buğday ihracatı sağlanmazsa, 15-20 milyon ton buğdayın riske gireceği düşünülüyor. 

Dünyanın ilk evcilleştirilen tahıllarından ve ekolojik toleransı en yüksek ürünü olan buğday, savaşlar ve iklim krizi nedeniyle insanlığın gıda güvenliğini riske atacak seviyelere gelmiş durumda.

Rusya-Ukrayna savaşıyla buğday arzında hem azalma hem de üretilen hububat navlununda ciddi sorunlar yaşanıyor. Uzmanlar, bu sorunun gıda kıtlığına yol açacağını düşünmüyor lakin maliyetleri artıracağını ve bazı ülkelerin erişiminin zorlaşacağını belirtiyor.

Yaşanan gelişmelerin olumsuz sonuçlarının bertaraf edilmesi için Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında "Tahıl koridoru" kurulmasına ilişkin çalışma başlatıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemiler için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Karadeniz’de oluşturulması planlanan tahıl koridoruna ilişkin, açıklamalar yaptı.

 

 

Çavuşoğlu, “Önümüzdeki süreçte, Rusya’dan da olumlu cevap gelirse dörtlü toplantıyı İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Buradan bir anlaşma çıkarsa bu işlerin denetimini yapmak için İstanbul’da bir merkez kurulması planlanıyor, BM planına göre. Bu denetimler dronelar ile yapılabilir, İHA ile yapılabilir. Yeter ki bu mekanizma iyi bir şekilde işlesin ve hem Ukrayna’nın hem Rusya’nın ihraç edeceği tahıllar ihtiyaç duyan ülkelere ulaştırılsın. Rusya’nın tahılına da ihtiyaç var, çünkü dünyada tahıl üretiminin üçte birini bu ülkeler yapıyor. Şu anda 40’a yakın ülke, ithalatın yüzde 50’sinden fazlasını bu iki ülke ile yapıyor. Bazı ülkeler yüzde 100’ü bu iki ülkeden alıyor. Mısır gibi ülkeler, yüzde 85 oranında bu ülkeden alıyor. Rusya’nın da beklentisi; sigorta, taşımacılık, lojistik ve banka ödemeleri gibi beklentileri var. Bunun iki ülkenin de kabul edebileceği ve herkesin yararına çözülmesi gerekiyor. Biz de bu konuda çabaları sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

TMO'nun buğday fiyatını açıklamasından sonra yeni mahsül buğdaya borsada verilen rakam belli oldu

AB ve ABD'nin yaptırımları ters tepti! Rusya'nın gelirleri düşeceğine arttı

Motorine büyük zam sonrası piyasada dolaşan bomba iddia

FED'in faiz kararından sonra altında dikkat çeken hareket! Fiyatlar alev aldı

TOGG üst yöneticisi yeni çıkacak araçla ilgili fiyat açıklaması yaptı! Araç kaç liradan satılacak

Bitcoin'deki düşüşün perde arkasında yatan sır ne? İşte yatırımcıyı kaçıran en önemli tehlike

Son Dakika! FED faiz kararını açıkladı dolar yeniden yükselişe geçti

Ayçiçek yağlarında fiyat düşürecek açıklama! Trakya Birlik yetkilisi tarih verdi

Et ve Süt Kurumu et fiyatlarını artırma kararı aldı! Güncel fiyat listesi yayınlandı

Ayçiçek yağına 1100 fark ödenecek! Fiyat farkı hesaplara aktarılcak

Piyasayı sallayan dolar iddiası: Büyük patlamaya günler değil saatler kaldı!

Kurbanlık fiyatlarına yüzde yüzü aşkın zam yapıldı! İşte güncel büyükbaş küçükbaş kurbanlık fiyatları

Altında yükseliş bekleyenlerin hayalleri suya düştü! Gram altın ve çeyrek altında sürpriz fiyat