Ekonomi

"Ekmek 10 lirayı bulacak"

Tarımda gübre başta olmak üzere bir çok kalemde yaşanan maliyet artışlarıyla gelecek yıl gıda ürünlerine zam yağmaya devam edecek. Çitçinin ve üreticinin maliyetler karşısında üretimden çekilmesi ise fırsatçıları gün doğmasına neden olacak.Tarımsal girdilerin fiyatına müdahale edilmediği sürece gıdadaki fiyat artışının süreceğini belirten Toy, "Bu kış çok sert ve uzun olacak

Tarım yazarı Faik Toy, çiftçinin üreteceği bir kilogram buğdayın maliyetinin 10 liraya çıktığını belirterek önümüzdeki yıl ekmeğin en az 10 liradan satılacağını ileri sürdü.

Tarımsal girdilerin fiyatına müdahale edilmediği sürece gıdadaki fiyat artışının süreceğini belirten Toy, "Bu kış çok sert ve uzun olacak. Fiyatlar aşırı artacak. 10 TL'ye mal olan buğday, piyasada 12-13 liradan satılacak. Önümüzdeki yıl ekmeğin fiyatı 10 TL'ye çıkacak” şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisi ve tarım yazarı Faik Toy, Gazete durum'a konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tarımdaki girdi maliyetlerine müdahale edilmediği sürece zamlarla toprağa düşen tohumdan ucuz bir ürün çıkmasının beklenemeyeceğini ve Tarık Kredi Kooperatifleri Marketleri aracığıyla gıda fiyatlarında denge oluşturulamayacağını kaydeden Toy, bu şekilde çiftçinin zarar ettirileceğini ve para kazanamayan çiftçinin ise üretimden çekileceğini ifade etti. Çiftçinin üretimden çekilmesiyle rekoltenin düşeceğini kaydeden Toy,  "rekolte düşünce ürün pahalı olur ve arz sıkıntısı ortaya çıkar" dedi.

Çitçinin elini rahatlatacak adımların atılmadığını kaydeden Toy, desteklerde artışa gidildiğini ancak bu artışların maliyet artışlarının yanında devede kulak kaldığını dile getirdi.

Toy, "Çiftçinin önümüzdeki yıl için üreteceği bir kilogram buğdayın maliyeti 10 TL'ye çıkmış durumda. Bu, 10 TL'ye mal olan buğdayın, piyasada 12-13 liraya satılması anlamına geliyor. Bu önümüzdeki yıl ekmek fiyatının 10 TL'ye çıkmasına neden olur" şeklinde konuştu.

Toy gübre fiyatlarının artmasında sanayide yüzde 50 zamlanan doğal gazın önemli bir girdi maliyeti getirdiğini belirterek çitçinin giderek üretimden çekildiğini aynı sorunun besicilikte de yaşandığını dile getirdi. Süt ineklerinin kesime gönderilmeye başladığını süt fiyatlarındaki artışın bin bir oyunla engellendiğini ileri süren Toy, "Maliyetler artarken süt fiyatının artmasına müdahale ederseniz o sütü üretecek çiftçi bulamazsınız. Çiftçi o ineği kesime gönderir. İnek kesime gittikten sonra sütü bulamazsınız. Bu sefer iki katı fiyatına almak zorunda kalırsınız" diye konuştu. Toy, gerçek üreticilerin üretimden çekilmesinin piyasalarda taklit ve sahte ürün fırsatçılarına gün doğacağını sözlerine ekledi.

Ekmeğe bir zam daha! Yeni fiyatı dudak uçuklattı!

Buğday fiyatları Putin'in açıklamalarıyla uçuşa geçti! Ekmeğe zam kapıda!

Bir zam da halk ekmeğe Belediyeler işin içinden çıkamadı