19 / 05 / 2024

Deprem için bağış yapanlar dikkat! Gelir İdaresi’nden çok önemli duyuru geldi!

Deprem için bağış yapanlar dikkat! Gelir İdaresi’nden çok önemli duyuru geldi!

Tüm Türkiye, Kahramanmaraş merkezli deprem için vatandaşlara yardıma koşarken, bu yardımların vergilendirilmesi ise kamuoyunda tartışma yaratmıştı. İşte bu sorunun çözümüyle ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan sevindirici bir haber geldi. İşte detaylar…



“Belirtilen kapsam dahilinde Kahramanmaraş merkezli depremler için AFAD Başkanlığı koordinasyonunda yardım kampanyası başlatılmıştır. Bunun dışında ayrıca Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca, Türkiye Kızılay Derneğine yapılan nakdi bağışların tamamı da vergi matrahından indirilebilmektedir.

Deprem için bağış yapanlar dikkat! Gelir İdaresi’nden çok önemli duyuru geldi!

Yaşanan bu depremlerden etkilenen afetzedeler için AFAD Başkanlığınca ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabilecektir. Bunun dışında aynı şekilde, Türk Kızılay tarafından ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağışların tamamı da indirime konu edilebilecektir. Yapılan bağışların indirilebilmesi için ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacaktır.

Yaşanan bu depremler sonrası genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince, işletmelerinde mevcut olan ya da dışarıdan temin edilen ihtiyaç malzemeleri de ayni olarak bağışlanabilmektedir. Söz konusu ayni bağışlar; AFAD Başkanlığının kendisine yapılabileceği gibi AFAD'ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlarına da yapılabilecektir. Bahse konu bu kapsamda yapılan ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlarca teslim alındığına ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla indirim konusu yapılabilecektir. Ayrıca söz konusu kapsamda yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV'ler de işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir."


Geri Dön