11 / 05 / 2024

Deprem olursa DASK ne kadar öder? DASK ve deprem sigortası aynı mı? DASK ve konut sigortası aynı mı?

Deprem olursa DASK ne kadar öder? DASK ve deprem sigortası aynı mı? DASK ve konut sigortası aynı mı?

Deprem gerçeği bireyleri sigortalar konusunda araştırmaya sevk etti. Özellikle DASK ve konut sigortasına dair sorulan soruların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. İşte bu konudaki detaylar!



DEPREM OLURSA DASK NE KADAR ÖDER?

DASK eviniz için belediyelerin belirlediği rayiç bedelinin piyasa değerine bakarak tamamını ödememektedir. Konutun tekrardan inşa edilme bedelini öder. 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren hala geçerli olan bu tutar metrekare başına yani betonarme için 3.016 TL olmaktadır.

DASK DEPREM SİGORTASINI KİM ÖDER?

DASK yaptırmanın masrafı, kişinin ev sahibi olma durumunda ev sahibine aittir. Kiracının sigortaya dair herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.

DASK VE DEPREM SİGORTASI AYNI MI?

DASK yani Doğal Afetler Sigortaları Kurumu, vatandaşlara zorunlu deprem sigortası sağlamaktadır ve bunun yönetiminden sorumlu olan bir kamu kuruluşudur. Bilhassa 1999 yılında yaşanan 7.6 şiddetindeki Gölcük depremi ile meydana gelen can kaybı ve maddi zararlar hayli fazla oldu.

DASK VE KONUT SİGORTASI AYNI MI?

DASK, ancak deprem ve depreme bağlı sebeplerden kaynaklanan hasarlar konusunda bir güvence sağlamaktadır. Ama konut sigortası yalnızca depremde değil, bunun yanı sıra yangın, sel, su baskını gibi çeşitli risklere karşı da konut sahiplerini güvence altına alır.

DASK ile konut sigortası arasındaki farklara bakınca ilk söylenebilen, DASK yani deprem sigortasının zorunlu olduğudur. Konut sigortası ise isteğe bağlı yaptırılmaktadır.

BİNA HASAR TESPİT RAPORU NEREDEN ALINIR?

Riskli binaların tespiti şu şekilde yapılmaktadır; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış kurum ve kuruluşlara tapu ve kimlik fotokopisiniz ile başvuruda bulunursunuz. Lisanslı kurum ve kuruluşları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'nden detayları öğrenebilirsiniz.


Geri Dön