Deprem sigortası yaptırmak mecbur mu? Evi su bastı DASK karşılar mı?
DASK hakkında pek çok nokta merak edilmektedir. İşte bu konuda sorulan sorular ve onların yanıtları!
DEPREM SİGORTASI YAPTIRMAK MECBUR MU?
Deprem sigortası ile beraber deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga yani tsunami ya da yer kaymasının kendinize, ailenize ve sevdiklerinize verebileceği maddi zararlar güvence altına alınmaktadır. Ev ya da iş yeri sahibi iseniz öncelikle zorunlu deprem sigortası yaptırmanız gerekir.
EVİ SU BASTI DASK KARŞILAR MI?
Deprem ve depremin neden olduğu infilak, toprak kayması, tsunami, gibi sebeplerle konutlarda meydana gelen zararlar DASK tarafından karşılanabilir. Bu özelliği ile DASK sigortası su baskınından dolayı oluşan zararları karşılamamaktadır.
DASK SİGORTASI ÇATI AKMASINI KARŞILAR MI?
İklim şartları neticesinde ortaya çıkmış olan çatı akması, sigorta çerçevesinde yer alır ancak bunun için poliçede belirtilmiş olması gerekmektedir. Bunlara ek olarak çatı akmasına bağlı olarak konut içinde oluşan hasarlar da sigorta kapsamına alınabilir.
DASK SİGORTASI NELERİ KARŞILIYOR?
DASK, ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının neden olacağı yani doğrudan verdiği maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar. Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altındadır.
DASK ALINACAK TEDBİRLERİ SIRALADI!
DASK yani deprem sigortası, konut, iş yeri ve diğer mülkler için uygulanabilir. Sigorta, depremin yol açtığı hasarın dışında depremden dolayı doğrudan oluşan yangın, patlama, su baskını, yer kayması gibi risklere de kapsam içindedir. Depremin ekonomik hasarı, depremin şiddetine, etkilendiği bölgenin ekonomik yapısına ve deprem sonrasında alınan önlemlere bağlı olarak değişebilir. Deprem, doğrudan ya da dolaylı yollardan pek çok ekonomik faaliyeti etkileyebilir ve maddi hasarlar meydana gelebilir.
Doğrudan olan hasarlar, yapıların ve altyapının yıkılması, işyerlerinin ve evlerin hasar, zarar görmesi, üretim hatlarının zarar görmesi gibi fiziksel zararlar olarak ortaya çıkabilir. Bu hasarlar, tekrardan inşa maliyetlerini ve iş kaybını artırarak ekonomik hasara yol açabilir.
Deprem sonrasında alınan önlemler, hasarın miktarını azaltabilir ve ekonomik hasarın etkilerini hafifletebilir. Bu önlemler ise acil yardım, yeniden inşa, işletme desteği, vergi indirimleri gibi ekonomik tedbirler olabilir. Ayrıca, deprem öncesi alınacak önleyici tedbirler, deprem sonrası ekonomik hasarı azaltabilir.