22 / 12 / 2024

Deprem sigortasında zam krizi!

Deprem sigortasında zam krizi!

''Deprem sigortasında” zamların fahiş oranda artması, sanayicileri isyan ettirdi...



Dünya Gazetesi köşe yazarı Selçuk Altun, bugünkü köşesinde ''Fiyat artışları tarife değişikliğinden kaynaklanıyor'' konulu yazısını kaleme aldı. İşte o yazı...

Deprem sigortasında zam krizi!

Trakya'da sanayiciler tarafından tepkilere yol açan deprem sigortasında yaşanan artışların, zamlardan etkilendiği ifade ediliyor. Deprem haritalarının yenilenmesi ve riziko oranlarında meydana gelen değişiklikle riski düşen bölgelerde artış yaşandığını belirten sigortacılar, muhatabın şirketler olmadığından bahsetti.

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Erdim Noyan ve Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, yaptığı açıklamasında “deprem sigortasında” zamların fahiş oranda artış kaydettiğini, sanayicilerilerin bu duruma isyan ettiğini ifade etti.

Her iki başkanda özetle şu ifadeleri kullandı: "Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ocak 2020'de ticari ve sanayi binalarda deprem riziko oranlarında değişiklik yaptı. Bu değişiklik sonrasında yatırımın büyüklüğüne bağlı olarak deprem sigortalarındaki maliyetler olağanüstü artış gösterdi. Tebliğde dikkat çeken en önemli parametre ise risk ve yapılan zammın ters orantıda olmasıydı. Değişiklik sonrasında 1. bölgeye yüzde 18, 2. bölgeye yüzde 44, 3. bölgeye yüzde 150, 4. bölgeye yüzde 378 ve 5. bölgeye ise yüzde 379 zam yapıldı. Pandemi döneminde yapılan bu zamların hem ters orantılı bir tarifede olması hem de çok yüksek seviyelerde yer alması sanayicilerimiz açısından ciddi bir yük oluşturuyor. Yapılan bu zamdan dolayı bölgede bazı sanayiciler deprem sigortası yaptırmadı ya da kısmi olarak tesislerini güvence altına aldı."  

İhtiyari Deprem Sigortası'nda tarifeler değişti. Deprem bölgelerinde yaşanan değişikliğe göre, Türkiye'nin eskiden kullanılan deprem haritası ve deprem bölgeleri değişti ve deprem bölgeleri 5 iken 7 olarak açıklandı. 

Deprem haritasına göre, Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) DASK ve ihtiyari deprem ve yanardağ püskürmesi tarifeleri değişiyor. Yeni hazırlanan deprem haritasına bakıldığında, 2019 yılının Eylül ayında yayımlanan tarife ile sektörler açıklandı ve ilk olarak 2020 yılında tarifelerde uygulandı.

Deprem sigortasında zam krizi!

Depremle ilgili bilgi altyapısı, teknoloji ve hesaplama yöntemleri bağlamında yaşanan gelişmelere göre DASK tarafından harita güncellendi. Ulusal deprem araştırmasına göre hazırlanan ve DASK'ın destekliği Türkiye Sismik Tehlike Haritasının güncellenmesi projesi kapsamında yeni bir deprem haritası hazırlandı ve 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ülkemiz şu anda 7 ayrı deprem bölgesinden oluşuyor. Yeni bölgeler için uygulanması planlanan tarife ilk olarak 7 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı ve 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girdi. Böylece deprem risk grupları 5'ten 7 gruba çıkarıldı. Tarife fiyatları da yine bu doğrultuda güncellendi. İhtiyari Deprem Ve Yanardağ Püskürmesi Teminatına İlişkin Tarife ve Talimatlar, ZDS tarifesiyle belirlenen tabloyu esas aldığından bu tarifede yapılan değişiklikler de 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girdi.

Özetlenecek olunursa, sigorta sektöründe yaşanan rekabetin ardından işletme sigortalarının deprem primi ile yapıldığı, deprem dışındaki diğer yangın, sel, terör, hırsızlık vb. teminatlardan prim alınmadığı düşünülüyor.

Türkiye'de kaç konutun sigortası var?

Deprem sigortasında poliçe sayısı 10 milyonu geçti!


Geri Dön