05 / 05 / 2024

Deprem sonrası 20 dakikada dev çadırlar kurulacak!

Deprem sonrası 20 dakikada dev çadırlar kurulacak!

KOBİ'lerden deprem sonrası yaşanan çadır sorununa çözüm geldi. Pilot uygulaması Eyüp Sultan Camisi'nin avlusunda başlayacak buluş sayesinde yer altına gizlenen dev çadırlar 20 dakika içinde tek tuşla kurulacak



Türkiye'nin mucit KOBİ'leri deprem felaketlerinde yaşanan çadır sorununa kalıcı çözüm buldu. Bir yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından görünmez çadır teknolojisini keşfeden Süleymanoğlu İnşaat'ın, 'Pistomek' adını verdiği buluşu yakın zamanda uygulamaya geçiyor. Proje tamamlandığında İstanbul'un 50 ayrı meydanında en az 5 bin kişi kapasiteli çadırlar 20 dakika içinde tek bir düğmeye basılarak kurulacak. Üstelik çadırların içinde ameliyathane, jeneratör, kurtarma ve gıda malzemeleri de yer alacak. Sistem Süleymanoğlu İnşaat tarafından geliştirildi ve dünyanın 80 ülkesinde patentle koruma altına alındı. Anıtlar Kurulu'ndan da tüm onaylarını alan görünmez çadır sisteminin ilk olarak Eyüp cami meydanında kurulması için imzalar atıldı. Proje ise şu şekilde çalışacak: Belirlenen meydanın altı kazılarak, bir daire şeklinde 8 ayrı piston yerleştirilecek. Bu pistonların ortasında ise ana çadırı da içinde barındıran ana piston yer alacak. Bir düğmeye basılması ile çadır kurulacak. Ancak sistem bununla da kalmıyor. Daha önce yağmalanan ve korunamayan deprem konteynırları da bu yerin altına yerleştirilecek. Yine bir düğme ile bu sistemler yer yüzüne çıkacak.

EYÜP'TE BAŞLIYOR
Projenin Eyüp Sultan Camii'nin avlusunda uygulanması için çalışmalar başladı. Anıtlar kurulu ve Eyüp Belediyesi'nin onayı ile başlatılan çalışmalar depremin yanı sıra avlunun hava koşullarından korunmasını da hedefliyor. Böylece tarihi ve dini öneme sahip havluda yağmur ve soğuktan etkilenmeden cuma namazı kılınacak veya iftar yemek organizasyonları gerçekleşebilecek.

50 NOKTADA KURULACAK
Eyüp Sultan Camii'ndeki pilot uygulamanın ardından Zeytinburnu, Bağcılar ve Küçükçekmece'de uygulama hayata geçecek. Edinilen bilgiye göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul genelindeki 50 noktada yer araştırması yapıyor. Ancak bu çalışma henüz tamamlanmadı. Süleymanoğlu İnşaat'ın Genel Müdürü Ali Süleymanoğlu, çadırların sadece deprem zamanı kullanılmayacağını da ifade ediyor. İstanbul'un birçok meydanına bu sistemin kurulabileceğini anlatan Süleymanoğlu, "Yani projemiz sadece depremde değil meydan etkinliklerinde de kullanılacak. En önemli avantajımız da Anıtlar Kurulu'ndan onay alınmış olması. Çünkü görünmez çadırlar. Kültürel dokuda en ufak bir değişikliğe sebep olmuyor. Örneğin Taksim Meydanı'nı da bir anda kapalı bir mekâna çevirebiliriz. Düşünün büyük bir konser organizasyonu var. Ancak şiddetli bir yağmur başladı. Mekanı 20 dakikada kapatabiliyoruz" diyor.
Sabah


Geri Dön