Deprem uzmanı 'Bize bir şey olmaz demesinler' diyerek il il uyardı: 7 ve 7'den büyük deprem bekleniyor!
Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Malatya depreminden sonra Diyarbakır’da yaşanabilecekler ile ilgili açıklamalarda bulundu ve 7 ve 7'den büyük deprem uyarısı yaptı. İşte ayrıntılar...
Son zamanlarda Türkiye'de meydana gelen peş peşe depremler, vatandaşlarda tedirginliğe neden olurken; uzman isimler de uyarılarını peş peşe yapmaya başladı.
Malatya’da geçtiğimiz gün meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem Diyarbakır’dan da hissesildi. Bingöl’de meydana gelebilecek bir depreminin endişesi sürerken, Diyarbakır’da gözler yeniden uzmanlara çevrildi.
Diyarbakır’ın da bazı bölgelerinde mühendislik hizmeti alamayan binlerce bina yıkım riski altındayken, Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Malatya depreminden sonra Diyarbakır’da yaşanabilecekler ile ilgili açıklamalarda bulundu.
MALATYA'DA UZUN BİR SÜRE 6'DAN BÜYÜK DEPREM OLMAZ
Amida Haber'den Zelal Sinayiç'in aktardığına göre; 6 Şubat depremi sonrası Sivrice ile Hazar Gölü arasındaki bölgede kırılmalar olduğuna dikkat çeken Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Malatya'da gerçekleşen 5,9 büyüklüğündeki depremin Elazığ Sivrice depreminden dolayı meydana geldiğinin altını çizdi.
Özellikle Malatya’nın Yeşilyurt bölgesinde sıkça 4-5 aralığında bazen beşin biraz üzerine çıkan artçı depremlerin olduğunu belirten Prof. Dr. Fevzi Bingöl, "Bunların sebebi 6 Şubat’taki depremin vermiş olduğu enerjiyi transfer eden bölgeydi" şeklinde konuştu.
Bingöl, Malatya depreminin Elazığ Sivrice depreminin artçısı olduğuna vurgu yaptı ve şu ifadeleri kullandı:
"Ancak artçı deprem bu kadar yüksek olmamalıydı, olmazdı. En fazla 5.6 veya 5.7 olurdu. 5.9 niye oldu, 6 Şubat depremi o bölgeye bir ilave enerji biriktirmesi oldu. Orayı tetikledi. Demek ki hem bir tetikleme bulunuyor o bölgede hem de artçı deprem var. Çünkü depremin yorumu o. Bundan sonra o bölgede uzun süre 6 ve 6 üzerinde bir deprem olmayacak diye bekliyoruz."
KARLIOVA'DAN ERZİNCAN'A KADAR ALARM: 7 VE 7'DEN BÜYÜK DEPREM BEKLENİYOR
Sivas’ta meydana gelen 4.7 şiddetindeki ilgili de açıklamalarda bulunan Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, "Türkiye’nin çok değişik yerlerine enerji transferi yapıldı. Kayseri, Sivas, Elazığ ve Hatay’ın güneyine doğru enerji birikimi yaptı ve adeta 6 Şubat depremi ile bazı yerlerde 8 santimetre yer kayması oldu. Düşünün sizin şehrinizde bu 8 santimetre çok büyük bir şey o bölgede büyük bir dengesizliğine neden oldu. Bu dengesizliğin sonuçları olarak da bölgedeki faylar daha da aktif olan faylar biraz daha hareketlendi Sivas’ta çeşitli faylar var bunlar küçük faylar. Bunun üzerine dört ve beş civarında depremler görülebilir" ifadelerini kullandı.
Bingöl Yedisu fayını işaret eden Bingöl, orada yaklaşık 250 yıldır deprem olmadığına ve tehlikeli olduğuna dikkat çekti.
"Karlıova’dan Erzincan’a doğru olan bölgede alarm zilleri çalıyor. O bölgede deprem meydana gelirse 7 ve 7’nin üzerinde bekleniyor. Orası olursa elbette ki Bingöl, Erzincan, Elazığ şehir etkilenir. Elazığ’ın Karakoçan, Kovancılar, Palu ve bazı köyleri de etkilenir. Diyarbakır Lice de etki görebilir" diye konuşan Bingöl, etkilenmenin 6 Şubat gibi olmayacağının altını çizdi.
Bingöl, "Umarım yetkililer bu depremden önce o çürük binaları temizler ve yeni binalar yaparlar" ifadelerini kullandı.
DİYARBAKIR'IN BU İLÇELERİNDEKİ BİNALARA DİKKAT
Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Diyarbakır’ın bazı ilçelerini isim isim vererek uyardı ve Lice, Hani, Ergani, Dicle, Çermik ilçelerini işaret edecek, "Buralar sadece doğu Anadolu Fay Hattı değil Güneydoğu Anadolu Fay Hattı da var. Arada depremler meydana geliyor. Ancak gelecekte oluşabilecek büyük bir deprem mesela 6-6,5-7 büyüklüğündeki bir deprem Diyarbakır’ın birçok bölgesini önemli şekilde etkiler. Diyarbakır’ın merkezinde özellikle Bağlar, Sur içinde çürük binalar bulunuyor. Binaların dayanıklılıklarını ölçmek ve yenilemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Yüksek kredi faizleri yazlıkları mı sattırıyor? Muğla, Denizli ve Aydın'da fiyatlarda flaş gelişme!