Kent Haberleri

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den 17 Ağustos felaketinin yıl dönümünde yeni uyarı: 4 milyon insan topun ağzında!

Deprem uzmanları, olası İstanbul depremiyle ilgili uyarılarına devam ediyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos felaketinin yıl dönümünde yeni bir uyarı yaptı. İşte Görür'ün o açıklaması...

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin üstünden çeyrek asır geçmişken, acılar tazeliğini korumaya devam ediyor. 1999 yılında saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi, Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de ağır yıkıma sebep oldu. 

Depremin ardından açıklanan esmi rakamlara göre, depremde 18 bin 373 kişi yaşamını yitirdi, 48 bin 901 kişi de yaralandı. Büyük depremde, 5 bin 840 kişi de kayboldu. 

Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremden 16 milyona yakın vatandaş etkilendi. 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar  
olduğu belirlendi. 

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde önemli açıklamalar yaptı ve beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili yeni uyarılar yaptı. 

Prof. Dr. Naci Görür, NTV'ye gerçekleştirdiği açıklamasında, en az 100 bin bina olduğuna, 10 bin binanın 500 bin kat ettiğine, her kata 2 daire konulduğunda 1 milyon daire olduğuna dikkat çekti. 

Görür, söz konusu açıklamasında "Her daire 4 kişi koy, 4 milyon insana denk olur. Bunlar ölecektir demiyorum. 4 milyon insan topun ağzında, can güvenliği bulunmuyor" ifadelerini kullandı. Görür, halka da çağrıda bulundu.

Açıklamaları ile sık sık gündem olan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, halkın kendini kolay kurtardığını vurguladı ve "Ben ne yapabilirim, maaşlı-emekli bir insanım diyor.  Halbuki halk çok şeyi  yapabilir. Eğer kendi isterse ve bu istediğini gözetler ve denetlerse siyasetçi de İstanbul'u depreme hazırlar" diye konuştu. 

Naci Görür, söz konusu açıklamasını şu ifadeleri kullanarak tamamladı: 

"Depreme dirençli kent ne demek biliyor musunuz? Deprem olduğu zaman o depremi minumum hasarla geçiren şehir demek. Bunun için de bir deprem yasası çıkartacak."

Görür, geçtiğimiz gün de sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı ve "İstanbul’un özelde depreme hazırlanması gerektiğine, ancak henüz hazır olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"İstanbul'un depreme hazırlanması için HÜKÜMET, YEREL YÖNETİM ve İSTANBUL HALKININ el ele vermesi, birbirine yardımcı olması ve birlikte çalışması şart. Hükümet ve yerel yönetimin kararlı bir irade göstermesi, halkın ise denetim ve gözetim işlevini yerine getirmesi şart. Aksi halde millet olarak çok üzüleceğiz demektir. SAKIN OLAKİ 6 ŞUBAT DEPREMLERİNİ UNUTMAYIN. 17 Ağustos 1999, 6 Şubat 2023 ve depremlerde kaybettiğimiz tüm canlarımıza tanrıdan rahmet diliyorum. Milletimin başı sağolsun."

Olası büyük İstanbul depreminde yıkılacak gökdelen bile var! Deprem değil plansızlık öldürüyor! 

Konutta fiyatlar 7 aydır geriliyor! Düşüş ne kadar sürecek?

Hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? Borsa kaybettirdi, döviz ve altın kazandırdı!