30 / 06 / 2024

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Marmara'da 'Büyük hareket var' dedi, 7.3'lük deprem uyarısı yaptı! 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Marmara'da 'Büyük hareket var' dedi, 7.3'lük deprem uyarısı yaptı! 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kuzey Anadolu Fay hattının hareketlerine dikkat çekti ve riskli olan şehirleri tek tek sıraladı. İşte o açıklama..



Jeofizik Yüksek Mühendisi, deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, katıldığı Balıkesir Dönüşüm Kongresi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kuzey Anadolu Fay hattının güney kolu ile ilgili çarpıcı uyarılarda bulunmaya devam ediyor. 

Balıkesir, Bursa ve Çanakkale’ye peş peşe uyarılar yapan Prof. Dr. Ercan, en sık depremlerin Erdek-Bandırma arasında olduğunu belirtti ve çok büyük bir hareket olduğunu söyledi.

Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Erdek, Biga, Çan'da 7.2 büyüklüğünde deprem beklendiğine vurgu yaptı ve fay hattının; Bursa Ulubat, Manyas, Gönen, Yenice, Edremit Koyu, Altınoluk'ta 6.2 ile 7.3 arasında deprem meydana getirebileceğini aktardı.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Marmara da Büyük hareket var dedi, 7.3 lük deprem uyarısı yaptı! 

Oda TV'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, söz konusu açıklamasında, "Kuzey Anadolu kırığının biz genellikle Marmara'nın güneyinden gittiğini düşünürdük. Oysa bir kol Manyas'ın yer aldığıp yerden çıkıyor. Tam Balıkesir'in üzerinden. Oradan Akhisar, oradan Manisa, Manisa üzerinden Turgutlu, Turgutlu üzerinden Torbalı, oradan tuzla kırığının olduğu yerden Ege ve Sisam'a gidiyor. Oradan uzanıyor. Bu Kuzey Anadolu kırığının yeni keşfedilen en güney kolu oluyor. Balıkesir'de yıkıcı deprem için eşit değer 6.2. Yani 6.2 ve daha büyük her deprem Balıkesir'in yapı biçimine bakarak yapılarda yıkıma neden olur" ifadelerine yer verdi. 

"En sık deprem Erdek Bandırma arasında Kapıdağı Yarımadası'nı bölücü şekilde olan kırıkta çok büyük bir hareket mevcut. Erdek, Biga, Çan'da burada 7.2 deprem beklenir. Bursa Ulubat, Manyas, Gönen, Yenice, Edremit Koyu, Altınoluk'ta 6.2 ile 7.3 arasında bir depreme neden olur. Balıkesir, Burhaniye, Edremit'te 6.2 ile 6.7 arasında deprem üretir" bilgilerini veren Ercan, burada inşaat yapıldığında en az 7.3'lük depreme dayanıklı şekilde statik projenin tasarlanması gerektiğini söyledi. 

Ercan, "10 sene içinde Balıkesir ilinden söz ediyorum. Balıkesir ili yıkıcı bir deprem görürse benim için sürpriz olmaz" dedi. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Marmara da Büyük hareket var dedi, 7.3 lük deprem uyarısı yaptı! 

Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Balıkesir'de 35 senede bir depremin yenilenme zamanı olduğunu belirtti ve "Bu her 35 senede bir olacak anlamı çıkmaz. Bazen depremlerin durgunluk seneleri olur. Elli sene, yüz sene olmaz deprem. Çünkü gerginlik birikmediyse kırılma olmaz. Kırılma olmazsa deprem olmaz" diye konuştu. 

Erca, 7.5 büyüklüğündeki bir depremin 72 senede bir olacağını vurguladı ve "Şimdi burada sizin de çok iyi bildiğiniz bir 'koca zelzele' diye bilinen 1897 ya da 1878 yılında Balıkesir'in içinde olan bir deprem mevcut, bunun büyüklüğü 7. Öncü deprem olduğundan halk deprem oluyor diye dışarıya çıktığından ölüm sayısı az olmuştur. Bu yıkıcı bir depremdir ve 51 tane ev yıkılmış, yaklaşık 500 kişi ölmüştür" bilgilerini verdi. 

Son 217 senendir Balıkesir'in merkezinde büyük bir deprem gözlenmediğine dikkat çeken Ercan, 250, 300 yıla kadar da suskun olabileceğini aktardı. 

Ercan, sorunlu yerleri "Plevne Mahallesi, Bahçelievler, Gümüşçeşme, Paşaalanı, Çayırhisar, Ayşebacı, Köseler, Bosnacı, Cengiz Topel" diyerek açıkladı ve buraların çekincesinin çok fazla olduğunu vurguladı. 


Beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin yeni açıklama: İlk önce altında fırın olan 3 bin 800 bina yıkılır! 

Japon deprem uzmanı 3 il için deprem uyarısı yaptı!

Dolarda gerileme başlayacak mı? Ekonomistler '40 TL'ye yükselirse sürpriz olmaz' diyor! 1 dolar bugün kaç TL? 


Geri Dön