Deprem uzmanı rakam vererek İstanbul'u uyardı: Büyük kaos olabilir! Büyük deprem yakın mı?
17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde olası Marmara depremini değerlendiren Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'u rakam vererek uyardı ve kaosa dikkat çekti. İşte deprem uzmanı Görür'ün o açıklamaları...
Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde olası büyük Marmara depremi ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 17 Ağustos depreminin ardından yapılan araştırmaya dikkat çeken ve zamanın daraldığını vurgulayan Prof. Dr. Naci Görür, minimum 7 üzerinde bir depremin yaşanacağının ve afet yönetiminin İstanbul’daki ekip ile mümkün olamayacağının altını çizdi.
Prof. Dr. Görür, acilen depreme karşı hazırlıklı olunması konusuna ilişkin uyarı yaptı. ABD’li jeofizikçi Tom Parsons’un 2004'tte depremin zamanlaması ile ilgili yaptığı çalışmayı işaret eden Görür, "Şimdi Parsons diye bir Amerikalı bilim insanı, bizden Türkler de var, bir grup yaptığı çalışmada 99 depremlerinden sonra her an olmak kaydıyla Marmara’da 7 ve üzerinde bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu buldular, yazdılar" açıklamasında bulundu.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Naci Görür, bu doğrultuda 30 senelik zamanın 2029 olduğuna, 24 senenin geçtiğine dikkat çekti ve "Depremin yani olma periyodunun sonlarına doğru geliyoruz. Her yıl da Anadolu, Batı’ya doğru yılda 2 buçuk santim ilerliyor her sene. 24 yılda da en az 50 cm daha stres birikti demektir." şeklinde konuştu.
Görür, meydana gelen diğer depremlerin de belli oranda stres yüklemiş olabileceğinin altını çizdi.
İSTANBUL'DA KAOS OLABİLİR
Prof. Dr. Naci Görür, depremin ardından İstanbul’a dışarıdan destek gelmesi gerektiğine vurgu yaptı ve "Olası bir depremde İstanbul kendi kendine yetemez çünkü hastanelerin ne kadar çalışacağı, itfaiyenin ne kadar çalışacağı meçhul. Bir de bu gecekondu mantığıyla gelişmiş, plansız bir kent" ifadelerine yer verdi.
Depremde meydana gelecek yıkımın ulaşımda sıkıntı yaratacağına da değinen Prof. Dr. Görür, "İstanbul’da büyük bir kaos söz konusu olabilir. İnsanların belli bir kısmı göçük altında kalabilir. Onlara ulaşılamayabilir cankurtaranlar çalışamayabilir" açıklamasında bulundu.
Güneydoğu’da nasıl hayat durduysa, İstanbul'un oradan da kötü durumda olduğunun altını çizen Naci Görür, "Şimdi öyle bir depremin olması anında İstanbul kendi kendini besleyemez. Kendi kendine yardım edemez. Özetle kendi göbeğini kendi kesemez. Muhakkak dışarıdan Marmara Bölgesi’nin dışından destek ve yardım gelmeli" ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Naci Görür, 1967 yılında meydana gelen Adapazarı depreminin ardından ulusal ve uluslararası makalelerde ‘İzmit’e, Gölcük’e dikkat’ denildiğini, özellikle 1979 yılında da bu konunun gündeme geldiğini ancak sonrasında hiçbir önlem alınmadığına vurgu yaparak, "1997, hatta 1967 Adapazarı depreminden sonra o bölgede deprem olabileceği söylenmişti, uyarılmıştı. Buna rağmen bir şey yapılmadı. Ve sonuç 20 bin insanımız vefat etti, canımız yandı" dedi ve vatandaşların yönetenlerden deprem dirençli kentleri arzu etmeleri gerektiğini söyledi.
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 154,6 milyar dolara düştü!
Beykoz Tokatköy'deki kentsel dönüşümün yüzde 40'ı tamamlandı!