Kent Haberleri

Deprem uzmanından Eskişehir için flaş uyarı!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Altunel yaptığı açıklamada Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi binasının da içerisinde yer aldığı Meşelik Kampüsü’nde olduğu belirtilen fay hattı hakkında önemli açıklamalar yaptı. İşte Prof. Dr. Altunel2in açıklamaları...

Deprem uzmanı Prof. Dr. Altunel, yerel seçimlerde aday olacaklara göreve geldikleri zaman Deprem Master Planı yaptırmaları konusunda çağrı yaptı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Deprem uzmanı Prof. Dr. Altunel, “Ben belediye başkanı olsam derim ki madem idare ettiğim, yönettiğim yerin sınırları içerisinde böyle bir tehlike bulunuyor, bir fay var. O zaman gerekli yerlere girişimlerde bulunurum, destekleri bulup, uzmanlarına araştırma yaptırırım” diye konuştu.

ES TV’de merak edilen sorulara cevap veren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel,Türkiye’nin 6 Şubat’ta 11 şehri derinden etkileyen Kahramanmaraş depremiyle sarsılarak binlerce canını yitirdiğini kaydederek, en son Malatya’da yaşanan 5,2 büyüklüğündeki depremin Eskişehir de dahil pek çok riskli bölgede yaşayan insanlarının hafızasını tazelediğini dile getirdi. Meydana gelen sarsıntının Eskişehir fayı ile doğrudan bir bağlantısının bulunmadığına değinen Prof. Dr. Altunel, şöyle konuştu: “Ama bu, şunu gösteriyor; herhangi bir yerleşim yerinin içinde ya da yakınlarında buna benzer potansiyel fay zonları varsa, vatandaşların dikkat etmesi gerektiği,  özellikle yerel yöneticilerin yönettikleri insanları güvene almaları konusu ile ilgili olarak hassas olmaları gerektiğini gösteriyor. Yani bir uyarı yapıyor. Ülkemizde yer bilimleriyle ilgili, haritalanma konusundaki resmi kurum Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’dür. MTA, 2012'de deprem faylarıyla ilgili olarak çalışmaları tamamladı. Söz konusu fayın geçtiği yerler bize uyarıdır. Mutlaka büyük deprem olacak diye değil. Mutlaka buralarda bir şey olacak diye bir şey de yok. Yerel yönetimlerin buna göre önlemlerini alması gerekli. 1999 yılındaki depreme kadar insanlar deprem bilincinde değildi. 7 büyüklüğünde bir deprem yaşandığında 40 bin kilometre alan kütle hareketi yapabilir. Heyelan, moloz akması, kaya düşmesi olabilir. Gevşek zemin varsa sıvılaşma da yapabilir. Herhangi bir yerleşim bölgesinin depremselliği araştırılırken veya önlem alınırken ‘Yalnızca benim yakınımdan fay var mı veya içinden fay geçiyor mu?’ diye bakmamak gerekli. Uzakta bir deprem üretebilecek bir kaynak olabilir,  sizin bulunduğunuz yerleşim yeri o kaynağın etki alanı içerisinde midir, değil midir? Bunu da bilmek gerekiyor.”

HASARLAR EN AZA İNDİRİLEBİLİR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bunun en güzel örneğinin 1999 senesinde yaşanan Marmara Depremi olduğuna değinen Altunel, “İzmit’te yaşandı bu deprem. Kuş uçuşu Eskişehir’e 120 kilometre mesafedeydi. Bu depremde Eskişehir’de bina yıkıldı ve 30’un üzerinde insan yaşamını yitirdi maalesef. Eskişehir ilinin halen bir Deprem Master Planı yok. Yerel ölçekli bazı çalışmaların da yapıldığını biliyoruz. 

Eğer bundan sonra şehir plancıları planlamaları yapar ve üst yapıyı yapacak inşaat mühendisleri devreye girer ve sağlıklı yapılaşma olur. Eğer bu şekilde yapılırsa deprem olduğunda, hasarı en aza indirmiş olursunuz” diye konuştu.

VİCDANİ SORUMLULUK

Deprem uzmanı Prof. Dr. Altunel sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğer fay hattı oradan gerçekten geçiyorsa, o zaman bizler de hem orada çalışan insanlar hem de burada yaşayan insanlar olarak bunu göz ardı etmemiz de mümkün değil. Varken neden ‘yok’ diyelim. Bir deprem yaşanıyor, 45-50 saniye içinde on binlerce insan yaşamını yitiriyor. Bunun vebalini bir insan kaldırabilir mi? Fakat şöyle de bir tehlike var. ‘Oradan geçtiği’ söyleniyor… Peki diyoruz ki ‘Yok, kanıtı yok.’ Eğer fay oradan değil de başka bir yerden geçiyorsa siz şu anda hiç tehlike olmayan yeri koruyorsunuz ama esas tehlike olan yeri de göz ardı ediyorsunuz… Oradaki insanları da rehavete sevk ediyorsunuz. ‘Nasıl olsa biz rahatız’ diye… Ama yarın öbür gün Allah korusun deprem olur da fay kırığı oradan değil de başka bir yerden geçiyorsa bunun sorumluları kim olacak? Tıp Fakültesi binasıyla ilgili olarak rektörümüzün yaptığı bilgilendirme toplantısında ben de vardım. Söz konusu binanın eski projeleri bulunmuş, bina taranmış, bunun sonucunda düzgün mühendislikle yapıldığı saptanmış. O taramada depreme bağlı olarak ana gövdede bir sıkıntı olsaydı, bu çıkardı. Var olan bir şeyi bilim insanları gizlemez.  Güçlendirmeye de ihtiyaç olmadığı söylendi ama yine de ufak tefek güçlendirmelerin yapılabileceği kaydedildi. Bu konu benim uzmanlık alanım değil. Orada konuşulanları aktarıyorum.”
 

TOKİ Adana Seyhan projesi 29 Aralık'ta ihaleye çıkıyor! Tam 580 konutluk yeni proje geliyor!

Manisa'da 297.5 milyon TL'ye satılık arsa!

2023'ün en pahalı şehirleri açıklandı!