06 / 05 / 2024

Deprem uzmanından korkutan uyarı: Domino etkisi başladı! Riskli yerler peş peşe açıklandı! 

Deprem uzmanından korkutan uyarı: Domino etkisi başladı! Riskli yerler peş peşe açıklandı! 

Prof. Dr. Süleyman Pampal, deprem riskli bölgelerle ilgili konuştu. Deprem uzmanından korkutan uyarı: Domino etkisi başladı! Riskli yerler peş peşe açıklandı! 



Prof. Dr. Süleyman Pampal, konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, "7.7’lik deprem Pazarcık'tan başlayıp güneye Hatay'a kadar inen, Hatay'ın hemen yakın kuzeyine kadar gelen, kuzeyde de Adıyaman'a Çetinkaya'ya kadar giden fay bölgeyi öyle bir örseledi ki; çevrede de birbirine paralel, ana faya oranla daha küçük ölçekli çok sayıda fay var" şeklinde konuşarak, bunların kırıldığına ayrıca o depremin ardından güneyde ve kuzeyde yeni yıkıcı depremler bekleneceğine dikkat çektiklerini dile getirdi. 

Sözcü'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Pampal, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin etkisinin kuzeye stres yüklediğinin altını çizdi ve "Malatya, Ovacık fayları, Bingöl'ün güneyi, kuzeyi ve Yedisu fayı, Erzincan, Karlıova arasında, güneyde de Hatay civarının stres yüklendiğini ve yıkıcı deprem yaşanabileceğini belirtiyorduk. Nitekim bu 6.4’lük deprem ile oldu" açıklamasında bulundu.

Deprem uzmanından korkutan uyarı: Domino etkisi başladı! Riskli yerler peş peşe açıklandı! 

Bunun bir şans olduğunu da aktaran Pampal, daha büyük depremlerin de yaşanmış olabileceğinin, çünkü Ölüdeniz fayının Hatay'dan itibaren güneye doğru Suriye, Ölüdeniz, Lübnan ve İsrail üzerinden Akabe Körfezi'ne kadar gittiğini belirtti.

Bunların daha önce kırılmış olduğuna dikkat çeken Pampal, açıklamasında "8 ve üzeri çok yıkıcı depremler yaşamış bu ülkeler. Bu faydan kaynaklanan depremlerden Mısır dahil büyük hasarlar almış. O nedenle Hatay bundan sonra da gelecekte; bu yakın veya uzak da olabilir yine güneyinde olacak depremlerden etkilenecek" ifadelerine yer verdi. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin Hatay Defne’deki 6.4’lük depremi tetiklediğin vurgu yapan Süleyman Pampal, açıklamasında "Her iki depremin aktivitesi özellikle güneydeki depremin aktivitesi Hatay depremini tetikledi. Çünkü birbirinin devamı niteliğinde yırtılma, kırılma sürüyor" şeklinde konuştu. 

Deprem uzmanından korkutan uyarı: Domino etkisi başladı! Riskli yerler peş peşe açıklandı! 

Bu kırılmaların süreceğine vurgu yapan Pampal, kuzeyde de kırılacak yeni yerler olduğunun altını çizerek "Şimdi yeni stres transferleri, yeni hırpalanmalar, örselenmeler; maalesef bölgenin depremselliği bir süre daha devam edecek. Aynı fay hattının kuzey ve güney devamı Hatay civarı, hem Doğu Anadolu fayının İskenderun Körfezi'ne doğru giden bir parçası var, bu Antakya fayı da denizin içerisine doğru devam ediyor" açıklamasını yaptı. 

Ölüdeniz fayına da dikkatleri çeken Pampal, bu fayın Hatay'dan güneye doğru devam ettiğini, kırılmayan kısımları olduğunu ve burada da tetiklenmeler ile yeni depremlerin olabileceğini aktardı. 

Açıklamasında "Malatya, Ovacık fayı ve Bingöl'ün güneyi ile kuzeyinde kırılmamış fay parçalarıyla, Kuzey Anadolu fayının doğu ucundaki Yedisu fayının kırılma ihtimali yükseldi" diyen Pampal, sürenin de kısaldığının altını çizdi. 

Deprem uzmanından korkutan uyarı: Domino etkisi başladı! Riskli yerler peş peşe açıklandı! 

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Antakya fayının Doğu Anadolu fayının devamı olduğunu vurgulayarak, "Bu bölgedeki diğer faylar da olumsuz etkilendi. En yakını Ölüdeniz fayı, Hatay'ın altından geçen, güneye doğru Akabe Körfezi'ne giden fay. Bu muhtemelen Hatay'ı da içine alan Suriye bölgesi öncelikli olmak üzere; çünkü domino etkisi gibi gidiyor, öyle başladı; sonra Lübnan, İsrail bölgesini etkileyecek" açıklamasında bulundu, bizi de etkileyeceğini söyledi. 

Sürecin 2 yıl önce Elazığ, Malatya'yı vuran Sivrice-Pütürge depremi ile başladığını belirten Süleyman Pampal, "Ondan sonra sıklıkla gündeme getiriyorduk; ‘sismik boşluk durumuna gelmiş, yeni kırılma süresini doldurmuş, aşmış her an kırılabilir, dikkat edelim, bu Doğu Anadolu fayı tekin bir fay değildir, harekete geçti, yırtılma, kırılma başladı’ diye" ifadelerini kullanarak burasının 3 levhanın kesiştiği bir yer olduğunu vurguladı. 

"Biri Doğu Anadolu fayı, Ölüdeniz fayı ile birlikte öbürü Kuzey Anadolu fayı Karlıova, Bingöl'de kesişiyor. Burası dünyanın en tehlikeli, en aktif bölgesi" diye konulan Pampal, bu depremlerin etkisiyle çevredeki fayların kırılma sürecinin de kısaldığını, bundan sonraki depremlerin sürpriz olmayacağını belirtti. 

Pampal, depremlerle ilgili açıklamasını "Sismik boşluk’ dediğimiz kısım Bingöl civarında Karlıova-Erzincan arasında var. Biraz batıda Malatya ve Ovacık fayının kırılma ihtimali var" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Ev sahipleri hemen bakın! Ayıplı binaların bedelini alabilirsiniz! Uzman isimden son dakika açıklaması! 

İstanbul depremi kaç şiddetinde olacak? En çok nereleri etkileyecek? Uzmanlar peş peşe açıkladı! Hangi uzman ne diyor?

Hatay'daki 6.4'lük deprem çevre faylar için ne anlam taşıyor? Hangi bölgeler riskli? Hemen bakın!


Geri Dön