09 / 01 / 2025

Deprem uzmanları İstanbul'da bir araya geldi!

Deprem uzmanları İstanbul'da bir araya geldi!

Marmara Depremi'nin 20. yılında uluslararası deprem sempozyumu başladı. Uzman yerli ve yabancı birçok önemli ismi bir araya getiren sempozyumda, beklenen İstanbul depreminin yanı sıra ve Marmara Denizi'nde son 20 yılda gerçekleştirilen araştırmaların bulguları da paylaşılacak...



İstanbul Teknik Üniversitesince, (İTÜ) 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nin 20. yılında düzenlenen uluslararası deprem sempozyumu İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyum, üniversite senatosu kararıyla dünyada ve Türkiye'de yer bilimleri alanında bilim ve teknolojinin gelişmesine sağladıkları katkılar nedeniyle Prof. Dr. John F. Dewey, Prof. Dr. Dan McKenzie ve Prof. Dr. Xavier Le Pichon'a fahri doktora beratları takdim edilmesiyle başladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, sempozyumun açılışında konuştu. Karaca, bu sene Düzce ve İzmit depreminin 20. yıl dönümü olduğunu anımsattı ve şu ifadeleri kullandı; "Depremde kaybettiğimiz bütün insanları anıyoruz. Deprem olmaya hala devam ediyor, son olan depremi biliyorsunuzdur. Depremin birçok boyutu olduğu gibi bir de finansal boyutu var. Depremin Türkiye'ye maliyeti yaklaşık 17 milyon dolar olmuştu. Bu rakam, Türkiye'nin o zamanki Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) yüzde 50'si demek oluyor. Türkiye acı verici depremlerle karşılaştı. Şimdi de beklenen büyük İstanbul depremi var. Türkiye ekonomisi gelişti ancak depremle ilgili yapılması gereken birçok iş var"

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır da 3 gün boyunca çok yönlü bir çalışma yürütüleceğini belirtti. 

Çakır, "Burada özellikle Marmara Denizi'ndeki depremlerden bu yana çalışmış Fransa, Almanya, Amerika, İtalya, Japonya gibi ülkelerden bilim insanlarını davet ettik. Onlar da 20 yıldır neler bulduklarını, nasıl araştırma yaptıklarını anlatacaklar. Gelenlerin tamamı, Türkiye'de çalışma yapmış bilim insanlarından oluşuyor. Bunun yanı sıra Yunanistan'dan, Suudi Arabistan'dan bilim insanları da geliyor" diye konuştu. 

Çakır, bilim insanlarının 3 gün sürecek oturumlarda depreme ilişkin 20 yıllık çalışmalarını anlatacaklarını belirtti. Çakır, "5,8'lik Silivri depremi ile ilgili yeni çalışmalar ve bilgiler de anlatılacak. O deprem çok kritik bir yerde meydana geldi. Nerede meydana geldiği, mekanizması, büyük depremi tetikleyip tetiklemeyeceği gibi bir takım sorulara ışık tutabilir" dedi.

Sempozyum, deprem konusunda uzman yerli ve yabancı birçok önemli ismi bir araya getirdi. Sempozyumda, Marmara Denizi'nde son 20 yılda gerçekleştirilen araştırmaların bulguları da paylaşılacak.

Ayrıca beklenen İstanbul depreminin de masaya yatırılacağı sempozyum, yapılacak bilimsel oturum ve panellerin ardından 18 Ekim'de bitecek. 

Deprem profesörleri İstanbul depremi için ne diyor?

Deprem Adalar'ın güneyi ve Kumburgaz fay kolunda bekleniyor!
 


Geri Dön