Genel

Depremde binalar hangi yöne çöker? Depremde kaçıncı katlar tehlikelidir?

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremden sonra vatandaşlar yaşadıkları binaların depreme ne kadar dayanıklı olduğunu araştırmaya koyuldu. İşte detaylar!Yapılar arasında belirli bir mesafe bırakılmaz ise deprem esnasında binalar birbirine çarpar ve hasar meydana gelir

DEPREMDE BİNALAR HANGİ YÖNE ÇÖKER?

Konutların giriş katlarındaki dolgu duvarlarının kaldırılması halinde, zayıflamış yumuşak kat ortaya çıkar ve deprem sırasında bu tür giriş katları yıkarak tüm binanın yıkılmasına sebep olur. Yapılar arasında belirli bir mesafe bırakılmaz ise deprem esnasında binalar birbirine çarpar ve hasar meydana gelir.

Ancak binaların çok sallanması yıkılacağı anlamına da gelmez. Yapının sağlam olması ya da yeni olması deprem için oldukça önemli kriterdir. Eski binalar depreme çok fazla mukavemet gösteremiyor. Bilhassa kolonların eskimesi ve oldukça yıpranması depremden çok etkilenmesine sebep oluyor.

Depremde bina genellikle kolonlardan başlayarak yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar. Kolonların çatlaması ile birlikte, kolonların taşımış olduğu tabliyeler kırılır. Sonrasında da kolonlar daha fazla tabliyeleri taşıyamadığında, binalarda anlık olarak çökme görülüyor. Binaların bazen tamamı yıkılırken, bazen de belli bölümleri yıkılabiliyor.

Peki “Depremde kaçıncı katlar tehlikelidir?” İşte merak edilen yanıtlar…

DEPREMDE KAÇINCI KATLAR TEHLİKELİDİR?

Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkılabilmesi açısından önemli bir etkendir. Bir evi taşıyan binanın temeli ve bilindiği üzere kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi gerekir. Buna ek olarak da sağlam olması da önemlidir. Binanın temeli ile ilgili fikir sahibi olmak için en alt kata yani zemin katına göz atılmalıdır. Zemin katın her yerinin duvar olması gerekir. Duvarların yıkılıp, bölünerek yıkılmamalıdır.

Özellikle son dönemde yapılan bazı projelerde kullanılan perde beton ve kolon sistemleri yeni mühendislik anlayışına göre deprem gibi önemli bir afette dayanıklılığı artırır. Eski konutlarda ise genelde bulunmadığı bilinir ancak yeni yapılan konutlarda mutlaka perde betonların bulunup bulunmadığı da öğrenilmelidir. Hangi katta olursanız olun sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durmalısınız.  Sağlam ne varsa örneğin, sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelip, ya da uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturmalısınız.

Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merpenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlike doğurur. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklememeye çalışın sakin olun.

100 metrekare prefabrik evler kaç lira? 11 Şubat 2023 fiyat listesi!

Hisseli tapuya haciz konulabilir mi? Mirasçılardan biri icralık olursa ne olur?