14 / 05 / 2024

Depremde binalar hangi yöne çöker? Depremde kaçıncı katlar tehlikelidir?

Depremde binalar hangi yöne çöker? Depremde kaçıncı katlar tehlikelidir?

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremden sonra vatandaşlar yaşadıkları binaların depreme ne kadar dayanıklı olduğunu araştırmaya koyuldu. İşte detaylar!



DEPREMDE KAÇINCI KATLAR TEHLİKELİDİR?

Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkılabilmesi açısından önemli bir etkendir. Bir evi taşıyan binanın temeli ve bilindiği üzere kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi gerekir. Buna ek olarak da sağlam olması da önemlidir. Binanın temeli ile ilgili fikir sahibi olmak için en alt kata yani zemin katına göz atılmalıdır. Zemin katın her yerinin duvar olması gerekir. Duvarların yıkılıp, bölünerek yıkılmamalıdır.

Özellikle son dönemde yapılan bazı projelerde kullanılan perde beton ve kolon sistemleri yeni mühendislik anlayışına göre deprem gibi önemli bir afette dayanıklılığı artırır. Eski konutlarda ise genelde bulunmadığı bilinir ancak yeni yapılan konutlarda mutlaka perde betonların bulunup bulunmadığı da öğrenilmelidir. Hangi katta olursanız olun sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durmalısınız.  Sağlam ne varsa örneğin, sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelip, ya da uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturmalısınız.

Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merpenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlike doğurur. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklememeye çalışın sakin olun.

100 metrekare prefabrik evler kaç lira? 11 Şubat 2023 fiyat listesi!

Hisseli tapuya haciz konulabilir mi? Mirasçılardan biri icralık olursa ne olur?

Geri Dön