02 / 06 / 2024

Depremde en üst kat güvenli mi? Deprem anında bina nasıl çöker?

Depremde en üst kat güvenli mi? Deprem anında bina nasıl çöker?

Deprem yaşamımızın bir parçasıdır. Bundan dolayı vatandaşlar birtakım sorulara yanıt aramaktadır. İşte o sorulardan bazıları ve yanıtları!



DEPREMDE EN ÜST KAT GÜVENLİ Mİ?

Depremde en alt katta oturmak sizin için bir kurtuluş olabilir. Nedeni ise sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanızı sağlayabilir. Bu açıdan mantıklıdır.

Bir evi ayakta tutan, taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu nedenle temelin iyi mühendislerce inşa edilmesi oldukça önemli bir husustur. Buna ek olarak da sağlam olması da önemlidir. Binanın temeli ile ilgili fikir sahibi olmak istiyorsanız da en alt kata yani zemin katına göz atılmalıdır. Zemin katın her yerinin duvar olması önemlidir. Duvarların yıkılıp, bölünerek kullanılmamalıdır. Deprem sırasında eğer en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem olduğu sırada hem merpenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlike saçmaktadır. Üst katlar, alt katlara kıyasla daha çok sallanır. Bu durumda paniklemeyin ve sakin olun.

DEPREM ANINDA BİNA NASIL ÇÖKER?

Deprem esnasında binaların giriş katlarındaki dolgu duvarlarının kaldırılması halinde, zayıflamış yumuşak kat ortaya çıkar ve deprem esnasında bu tür giriş katları yıkarak tüm binanın yıkılmasına neden olur. Yapılar arasında belirli bir mesafe bırakılmaz ise depremin olduğu sırada binalar birbirine çarpar ve hasarlar meydana gelir.

BİNA HASAR TESPİTİ ÜCRETLİ Mİ?

Hızlı Tarama yöntemi ile beraber tespit yaptırmak için herhangi bir kat sahibinin müracaat etmesi yeterli olacaktır. Yapılan bina inceleme çalışması ücretli midir? sorusu da vatandaşlar tarafından sorulmaktadır. İlgili belediyelerce yürütülen bina inceleme çalışması ücretsiz olarak yapılmaktadır.


Geri Dön