18 / 07 / 2024

Depremde hata payı 1 kilometreye inecek!

Depremde hata payı 1 kilometreye inecek!

Depremde hata payı 1 kilometreye inecek. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye ve bölgesindeki depremlerin merkez üssünün belirlenmesindeki hata payını 1 kilometreye indirecek...




AFAD'ın 2013-2017 Stratejik Planı'na göre, Başkanlık, ulusal sismolojik ağların ülke ihtiyacına cevap verecek şekilde sayı ve nitelik bakımından gelişmesini sağlamak, deprem etkinliğini daha yakından gözleyerek değerlendirme hata oranını azaltamak amacıyla ulusal deprem gözlem ağlarının kapasitesini artıracak.


Kapasite artırımıyla, deprem verilerinin düzenli elde edilmesi, Türkiye'nin fay hatlarının aktivitesinin sürekli izlenerek toplumun ilgili kesimlerinin bilgilendirilmesi, artçı deprem aktivitesinin takip edilerek ilgililerin uyarılması da sağlanacak.


Bu çerçevde, ulusal kuvvetli ve zayıf deprem gözlem ağlarının sayısı 5 yılda toplam bin 350'ye çıkarılacak. Deprem sonrası bilimsel ön raporlama süresi ise 45 dakikadan 20 dakikaya düşürülecek.


-Hata payı 5'ten 1'e inecek


Türkiye ve bölgesindeki depremlerin merkez üssünün belirlenmesindeki hata payı da 5 yılda kademeli olarak azaltılacak. Bu kapsamda şu anda 5 kilometre hata payıyla verilen depremlerin merkez üssü, bu yılın sonuna kadar 4 kilometre hata payıyla belirlenecek.


Depremlerin merkez üssü, 2016 yılına gelindiğinde 1 kilometre hata payı içinde yüzde 99 doğruluk oranıyla verilecek. Plan döneminin sonunda ise merkez üssünün 1 kilometreden daha az hata payıyla verilmesi hedefleniyor.


Öte yandan, Türkiye ve yakın çevresinde 2010 yılında 19 bin 23, 2011'de 29 bin 865, geçen yıl ise 26 bin 972 deprem meydana gelmişti.


AA


Geri Dön