27 / 04 / 2024

Depremde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği o ilçe için kritik karar: Doğru zeminde doğru bina inşa edilmeli!

Depremde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği o ilçe için kritik karar: Doğru zeminde doğru bina inşa edilmeli!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği ve yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi için zemin incelemelerine başlandı. Uzmanlara göre, binanın güvenliği kadar zeminin de çok önemli olduğu belirtildi. İşte detaylar...



Kahramanmaraş depremleri araştırılmaya ve incelenmeye devam ediyor. Depremin etkilerinin görüldüğü tüm il ve ilçeler tek tek mercek altına alınmaya başladı. 500 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi de incelemelerin yapıldğı ilçelerden biri.

İlçe ile ilgili Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doktor Öğretim Üyesi İskender Dölek, sadece bina güvenliği değil, aynı zamanda zemin özelliklerinin de çok önemli olduğuna dikkat çekti.

DOĞU ZEMİNDE DOĞRU BİNA İNŞA EDİLMELİ

Dölek yapılan çalışmalarla öngörülerini şöyle açıkladı: ''Özellikle ana fay, ana faya bağlı olarak gelişen ikincil faylar bölgede yıkımın büyük nedenlerinden bir tanesiydi. Gölbaşı'nın belli bölgelerinde meydana gelen zemin sıvılaşmasında deprem dalgalarının daha fazla oyalanması, zemini hemen terk etmeyişi gibi faktörler, zeminin jöle özelliği göstererek üzerindeki yapıları taşımakta zorlamasına neden oldu.

Binanın bütünlüğü bozulmadan 1-1,5 metre farklı yönlere doğru eğildi. Bu depremin bize öğrettiği en önemli şeylerden biri de sadece bina güvenliği değil, aynı zamanda zemin özelliklerinin de çok önemli olduğu.

Doğru zeminde doğru bina inşa ediyorsanız deprem sizin için sadece bir sismik olaydır. Eğer doğru zeminde doğru bina inşa edemezseniz o zaman siz ödeyeceğiniz bedeli kendiniz seçmiş olacaksınız." dedi. 

Depremde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği o ilçe için kritik karar: Doğru zeminde doğru bina inşa edilmeli!

ZEMİN SIVILAŞMASINDAN DOLAYI BAZI BİNALAR YATTI

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Gölbaşı Kaymakamı Tarık Buğra Seyhan da ilçelerinin göle yakın kısmında ciddi manada zemin sıvılaşmasının olduğunu dile getirerek,  buranın literatüre girecek kadar profesörlerin çalıştığı bir alan olduğundan bahsetti. 

9 aydır ilçede görev yaptığını açıklayan Seyhan yapılan değerlendirmeler ve incelemeler sonrası için şu ifadeleri kullandı: ''şunu gördük, zemin sıvılaşmasından kaynaklı bazı yerlerde ölüm sayımız az oldu. Çünkü bina enkaza uğramadı. Bazı binalar yattı. Bu şekilde de vatandaşlarımız kurtulmuş oldu."
 

Son dakika deprem! Hakkari'de 4.3 şiddetinde deprem oldu!

Peş peşe yaşanan depremler kentsel dönüşümün hayati önemini gözler önüne serdi!

36 kişiye mezar olan Ezgi Apartmanı'nda 'delil karartma' iddiası! Vali izni olmadan yapılıyor...

Geri Dön