09 / 05 / 2024

Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

Kahramanmaraş merkezli depremler  yapı dayanıklılığını yeniden gündeme getirdi. Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?



SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Çelebi, yerel yönetimlerin bu konuda üniversitelerle gerçekleştirdiği çalışmaların sürdüğüne de dikkat çekti. 

Yapı stokunun çok büyük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erkan Çelebi, açıklamasında "Öncelikli riskli yapılar belirlenip bunların sayısal değerleri üzerinden gidilerek, sonra da bütün yapılar, özellikle de 2000 öncesi yapılar deprem performans analizleriyle test edilerek, tekrar kentsel veya yerinde dönüşüme doğru hazırlanabilir" ifadelerine yer verdi. 

Çelebi, 1999 yılında yıkılan binalarda beton kalitesinin düşüklüğüne ve imalattaki işçilik kusurlarının ön plana çıktığının altını çizerek, bu yıldan sonra yapılan binnaların beton kalitesinin eskiye nazaran çok daha iyi olduğuna da dikkat çekti. 

Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emiroğlu da Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile riskli alanların belirlenmesine ilişkin çalışmaların yaklaşık 1 senedir devam ettiğine dikkat çekti. 

Yakın zamanda faaliyet raporlarının kamuoyuna sunulacağına da vurgu yapan Doç. Dr. Mehmet Emiroğlu, her eşhirde olduğu gibi Sakarya'da da risk altında olan yapıların olduğu gibi bu tür çalışmaların bütün şehirlere yaygınlaştırılmasının önemli olduğuna dikkat çekti. 

Emiroğlu, depreme karşı güvenli bina yapılmasının önemine işaret etti ve açıklamasında "Deprem açısından binanın kat sayısından ziyade zemin seçimi, yapısal tasarımın doğru uygulanması, imalat ve bunun kontrolü çok daha önemli. İnşaat mühendisliği açısından binanın az veya çok katlı oluşunun çok büyük önemi olmadığını düşünüyorum" ifadelerine yer verdi. 

Önemli olanın doğru tasarımı yapmanın, zeminle ilgili etütleri ve oradaki zemin emniyet kat sayısıyla ilgili bilgileri doğru almanın olduğuna dikkat çeken Emiroğlu, bunları doğru modellemenin, imalatta malzeme seçimi ile işçiliğin doğru yapılmasının da altını çizdi. 

Depreme dayanıklılıkta zemin seçimi kritik derecede önemli! Uzmanlar bir bir sıraladı: Dayanıklı bina nasıl olmalı?

Doç. Dr. Emiroğlu, adımların doğru atılması halinde beklenen ya da beklenmeyen depremlerde yapıların can güvenliğini sağlayacağını düşündüğüne dikkat çekti. 

Kentsel dönüşümün Sakarya ve diğer şehirler için oldukça elzem olduğunu dile getiren Emiroğlu, bunu yaşanan son depremde sahada gözlemlediklerini de aktardı. 

Emiroğlu, deprem bölgesindeki yapıların malzeme açısından korunmadığına vurgu yaparak, vatandaşlara, yerel yönetimlerle işbirliği durumunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görevlendirdiği firmalar ya da üniversitelerle binalarını inceletmeleri ve bu çerçevede karar vermelerini tavsiye etti. 

İmar barışı verileri peş peşe açıklandı! Hangi şehirde kaç bina imar affından faydalandı? 

Büyük İstanbul depreminde korkutan tablo! Fatih, Zeytinburnu, Bahçelievler, Bakırköy, Küçükçekmece... Peş peşe açıklandı

Prof. Dr. Naci Görür'den tam 5 ile deprem uyarısı! Hemen tek tek açıklanan bu illere bakın!


Geri Dön