Depremin afetlere dönüşmesini engellemenin yolu akıl ve bilimden geçiyor!
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından gerçekleştirilen "Deprem Çalıştayı" başladı. İşte söz konusu çalıştay ile ilgili detaylar...
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından gerçekleştirilen "Deprem Çalıştayı" başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Sanayi Odası'nın da destek verdiği söz konusu çalıştaya Türkiye'nin farklı şehirleri ve KKTC'den gelen İMO Başkan ve yöneticileri, yerel yöneticiler, Oda ve STK başkanları, akademisyenler, inşaat mühendisleri ve sektör temsilcileri katıldı.
Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen söz konusu çalıştayın açılışında konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, ülkemizin bir deprem ülkesi olmasına rağmen şehirlerin deprem riski dikkate alınarak planlanmadığını ve binaların deprem güvenliğine sahip olmadığını dile getirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, rant odaklı imar düzenlemelerinin ve imar aflarının artık son bulması gerektiğine değinerek, sağlıklı yapılaşmanın nitelikli bilimsel/teknik kurallar, nitelikli eğitim, nitelikli mesleki hizmetler, nitelikli müteahhitlik ve nitelikli kamusal denetim ile mümkün olduğunu söyledi.
DEPREMİ DEĞİL AFETLERİ ÖNLEYEBİLİRİZ
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez açıklamasında şunları dile getirdi "Sorunlar da çözüm önerileri de bellidir. Hiç kimse bir mucizeden söz etmemektedir. Şehirleşme ve imar politikaları rant yaratma hedefinden uzaklaştırılıp toplumsal yarar gözetilerek insan odaklı hale gelirse, yapı üretim ve denetim sistemi zaaflarından arındırılıp işlevli kılınırsa, popülist yaklaşımlar yerine bilim, teknik ve akıl belirleyici olursa, kentlerimizin ve yapılarımızın deprem güvenliğinin sağlanması, mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi için merkezi bütçeden kaynak aktarılırsa, merkezi yönetim-yerel yönetim-toplum işbirliği sağlanırsa, açıkçası ulusal seferberlik ilan edilirse bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmesi de engellenebilir.
Depremin afetlere dönüşmesini engellemenin yolu akıl ve bilimden geçiyor. İnşaat Mühendislerine gereken değer verilmeli, bilimsel ve mesleki gerçeklikler artık önemsenmelidir. Şimdiye kadar unutulan, görmezden gelinmiş olan, ihmal edilmiş olan, bilime rağmen kabul edilmeyen tüm konular ivedilikle anımsanmalı, artık ele alınmalı, hukuki eksiklikler giderilmeli, yapı üretim sürecinin tüm aşamalarının uygun biçimde işlemesini sağlayacak olan kanunlar ve yönetmelikler bir an evvel çıkarılmalı, var olanların eksiklikleri tespit edilmeli ve de acilen yenilenmesi gerekiyor. Depreme hazırlık çalışmalarına ilgili tüm kurum ve kuruluşlar katkı sunmalı. Ortak akılla hareket edilmesi gerekiyor."
TOKİ'nin Birecik ve Eyyübiye'de hayata geçirdiği deprem konutları yükseliyor!
Belediyeden ticaret imarlı 6 arsa!
Birleşik Gayrimenkul, Bodrum'daki yeni oteline 8 villa ekliyor!