29 / 04 / 2024

Depremle Yaşam Sempozyumu kentsel dönüşüme rehber olacak!

Depremle Yaşam Sempozyumu kentsel dönüşüme rehber olacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kent Konseyi ve TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ile "Depremle Yaşam Sempozyumu" yapıldı. Sempozyum kitap haline getirilerek kentsel dönüşüme rehber olması hedefleniyor.



İzmir Büyükşehir Belediyesi,  İzmir  Kent Konseyi ve TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ortaklığıyla "Depremle Yaşam Sempozyumu" İzmir Mimarlık Merkezi'nde yapıldı. İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, deprem kuşağında yer alan bir ülkede yaşanıldığının unutulmaması gerektiğine vurgu yaparak önemli açıklamalarda bulundu.

KURUM VE KURULUŞLARA IŞIK TUTACAK

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; imar yasalarının ve yönetmeliklerin birbirleriyle çeliştiği pek çok nokta olduğunu belirten Nilay Kökkılınç merkezi idare ile yerel idare arasındaki yetki karmaşası ve yargıya yansıyan uyuşmazlıkların çok uzun yıllara dayanması gibi olumsuzluklar yaşandığını söyledi.

Kökkılınç, yerel yönetimlerin merkezi idareye bu kadar bağlandığı ve sivil toplum örgütlerinin inisiyatif kullanamayacak kadar güçlü kılınmadığı bir sistemde kentsel dönüşümde yol almanın zorluğundan bahsetti. 
Kökkılınç, sempozyumun kitaplaştırılacağını söyleyerek, görüş ve önerilerinde ilgili kurum ve kuruluşlara ışık tutacağının altını çizdi.

Depremle Yaşam Sempozyumu kentsel dönüşüme rehber olacak!

İNSANLARIN KENTSEL DÖNÜŞÜM HAFIZASI VAR

Mimar Ali Ekinci de, deprem başta olmak üzere doğal afetlerde yaşamlarını yitirenleri ve bu acıların nedenlerinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Bu konuda hafızanın diri tutmanın yol ve yöntemlerini açıkladı.

Kentsel dönüşüm yasası ile ilgili görüşlerini dile getiren İlker Kahraman, "Bu toprakların ve insanların bir kentleşme hafızası var. Bu hafızayı harekete geçirmeliyiz" dedi.

Depremle Yaşam Sempozyumu kentsel dönüşüme rehber olacak!

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DENETLEYEN KURUMLAR OLMALI

Meslek odalarının ve sivil toplumun gerektiğinde başta yerel yönetimler olmak üzere merkezi idareyi de denetleyen bir mekanizma olması gerektiğini belirten Zeydan Karalar, kent konseylerinin önemine değindi.

Deprem başta olmak üzere doğal afetlerde doğru ve hızlı müdahalenin gerekli olduğunu söyleyen Zeydan Karalar, bu gerekliliğin yerine getirilmesi için yerel yönetimlerin elinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Karalar öte yandan Türkiye'nin yaşadığı deprem ve sel afetlerini hatırlatarak, doğal afetlerde can ve doğal yaşam alanlarının kaybının olmaması adına rant ve haksız kazancın önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. 

İstanbul Fikirtepe’de 11 bin bağımsız bölüm yükseliyor!

2024 Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri yarın başlıyor! Yapım işleri ek fiyat farkı ve inşaat malzeme fiyatları gündemde!

Geri Dön