Depremzedelere orta hasarlı binalarda maliyet şoku: Daire başı 100 bin TL isteniyor!
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır yıkım yaşanan illerden olan Hatay’daki orta hasarlı binalarda yaşanan belirsizlik sürüyor. Aktarılan bilgilere göre, güçlendirme için istenen rakamlar depremzedelerin ödeyebileceği rakamlar değil.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır yıkım yaşanan illerden olan Hatay’daki orta hasarlı binaları güçlendirme çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kara, Hatay’da orta hasarlı binaları güçlendirme çalışmaları kapsamında depremzedelerden fahiş fiyatlar talep edildiğine, bu ücretler sebebiyle de üçlendirme çalışmalarıyla süreçlerin ertelendiğine vurgu yaptı.
"Bilindiği üzere depremin hemen sonrasında orta hasarlı bina bilmecesi ortaya çıktı. İlk başta ‘orta hasarlı binaları da yıkacağız’ dediler. Sonra fikir değiştirip ‘hayır yıkmayacağız’ dediler. Daha sonra birinci ağızdan ‘kahvenin ortası olur, hasarlı konutun ortası olmaz’ denildi" bilgilerini veren Nermin Yıldırım Kara, vatandaşların aylarca farklı söylemlerin arasında ne yapacağını bilemediğinin, tüm bu belirsizliklerin ardından şimdi de binaların güçlendirilmesinde maliyetlerin can yaktığının, bu maliyetlere bir de ilginç prosedürlerin dahil olduğunun altını çizdi.
Ekonomim Gazetesi'nde yer alan habere göre; CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, örneğin İskenderun’da orta hasarlı bir binanın güçlendirilmesi için işlemi yapacak olan firmanın tadilat-güçlendirme ruhsatı için İskenderun Belediye’sine başvuruda bulunduğunda yetkililerin İskenderun Teknik Üniversitesi’ne yönlendirdiğini söyledi.
"Burada üniversite binanın teknik özellikleri ile ilgili bir form doldurtuyor. Vatandaşlarımızın söylediğine göre doğru düzgün binanın bulunduğu alana bile gelinmiyor. Bu prosedür gereği doldurtulan form sonucunda üniversite kendi döner sermaye hesabına ilişkin IBAN gönderiyor" diye konuşan Nermin Yıldırım Kara, 4 dairelik bir bina için 72 bin Türk Lirası para istendiğine, bunun üzerine firmalara zemin etüdü, karot alımı, çeşitli testler ve performans analizi yaptırmak için yaklaşık 300 bin Türk Lirası daha eklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kaya, en hızlı şekilde vatandaşların konutlarına yerleştirilmesi istenirken, güçlendirme ruhsatı alabilmek için dahi prosedürler ve maliyetlerle sürecin ertelendiğinin altını çizdi.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da yapı denetim firmalarının istediği ücretler ile ilgili çok fazla şikayet aldıklarını belirtti ve "Daire başı 100 bin TL civarında taleplerde bulunulduğu dile getiriliyor. Güçlendirmeyi yapacak kişi ve şirketler görüşmeleri yapı denetim firmaları ile görüşmeleri yurttaşa bırakıyor. Bahsettiğimiz üniversiteden alınan rapor ücreti ve denetim firmalarının talep ettiği ücret büyük maliyetler olarak depremzedelere yansıyor. Henüz ruhsat alma adımında bile binlerce lira ödeme yaptığınızda oturduğunuz binanın tamamen güçlendirilmesi ve tadilatı için ne kadarlık bir masrafa gireceksiniz? Bu depremzedeye başka bir yük değil mi?" sorularını yöneltti.
Kara, 13 aydır vatandaşların konteynerde yaşadıklarına, birçoğunun da tramvaları dolayısıyla az hasarlı binalara bile girmeye tereddüt ettiklerine vurgu yaptı.
Nermin Yıldırım Kara, "Bütün bu prosedürlerden ve maliyetlerden arınmak zorundayız. Temel gereksinimlerini karşılamakta zorlanan depremzedeler bu tutarları ödeyemez" diyerek açıklamasını tamamladı.
Türk çimento sektörü üretimi 81,5 milyon tona ulaştı! 2024'te çimento sektörünü neler bekliyor?