Depremzedelere TOKİ şoku! Konut hakları, 'feragat' isteğiyle tehdit altında!
Depremzedelerden, TOKİ kuralarından çıkan konutları kabul etmeme durumunda kendilerine sunulan feragatnameyle ev alma haklarından vazgeçmeleri isteniyor. İşte detaylar...
Hatay'da, 6 Şubat depremlerinden sonra konutları zarar gören depremzedeler, şimdi de TOKİ tarafından tahsis edilecek konutlar konusunda zor bir kararla karşılaşmış durumda. Kabul etmeyenler için imzalanması istenen feragatname, büyük belirsizlikleri barındırıyor ve hak kaybı riskini de beraberinde getiriyor.
Depremzedeler, TOKİ kuralarından çıkan konutları kabul etmemeleri halinde, kendilerine sunulan feragatname ile konut edinme haklarından vazgeçmeleri isteniyor. Bu durum, onların rezerv alandan da mahrum bırakılmasına sebep olacak.
BirGün'den İlayda Kaya'nın aktardığına göre, feragatnamede, depremzedeler için 7269 Sayılı Kanun ve ilgili tüm maddeler gereği hak sahipliğinde bulunduğum TOKİ ya da AFAD tarafından deprem nedeniyle yapılmış bulunan ve 03 Şubat 2024'te kurası çekilen ve adıma isabet eden hak sahipliğimden ve konut edinme hakkımdan ve kurada çıkan konuttan feragat ettiğimi bildiriyorum" ifadelerine yer veriliyor.
Ayrıca, feragat edenlerin gelecekteki kura çekilişlerine de katılmayacaklarına ilişkin de beyanda bulunması gerekiyor.
Depremzedeler, feragatname imzalamak zorunda bırakıldıkları için endişeli ve tedirginlik yaşıyorlar.
Konutları istemediklerini belirten pek çok depremzede, bu durumun hak kaybına neden olacağına ve kendilerini daha büyük bir mağduriyetin içine sürükleyeceğine dikkat çekiyor.
Bazı depremzedeler de feragatnamenin hukuki olarak belirsiz olduğunu ve gereksiz yere hak kaybına neden olabileceğinin altını çiziyor.
Avukatlar da yaşananlar ile ilgili açıklamalarda bulundu ve onlar da feragatnamenin, depremzedeler için ciddi hak kayıplarına neden olabileceğinin altını çizdi.
Avukatlar, sürecin daha şeffaf ve adil yürütülmesinin gerekli olduğuna dikkat çekerek, feragatnamenin yasal dayanaklarının yeterince açık olmadığını dile getiriyorlar.
Yine avukatlar, konuya ilişkin açıklamalarında depremzedelerin haklarının korunması adına gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.
Geçtiğimiz günlerde de 6 Şubat depremlerinde yıkımın en çok yaşandığı Hatay’da rezerv alan tartışmaları gündeme gelmişti. Barınma Hakkı Platform kurucularından Hülya Kavuk, depremin üzerinden geçen 18 ayda nelerin değiştiğini, rezerv alan tartışmalarına karşı halkın mücadelesini ve taleplerini tek tek açıkladı. Rezerv alan mağdurları, ücretsiz, kalıcı, sosyal konut istediklerini belirtti.
Konut kredisi faizlerinde dikkat çeken ayrıntı! İhtiyaç sahibi sabit gelirliler kullanmıyor! |