28 / 12 / 2024

Depremzedelerin kira yardımı kesildi, tepkiler sürüyor: Kiralar fırladı, yardım artırılarak devam etmeli!

Depremzedelerin kira yardımı kesildi, tepkiler sürüyor: Kiralar fırladı, yardım artırılarak devam etmeli!

AFAD, kiracı depremzedelere gönderdiği telefon mesajıyla, kira yardımının Haziran itibarıyla bittiğini açıkladı. Ancak, bölgede kiraların fırladığı, kira yardımının devam etmesi ve artırılması gerektiği belirtildi. İşte ayrıntılar..



Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından orta hasar ve üzeri konutlarda yaşayan kiracı ailelere Nisan 2022’den beri kira yardımı ödeniyordu. Kiracı depremzedelere yollanan mesajda, “12 ay ödemesi planlanan kiracılara destek ödemelerinin 15'inci ve sonuncusunu Haziran'da gerçekleştirerek tamamlayacağız" ifadeleri kullanılmıştı. 

Ancak aradan bir buçuk yıl geçmesine rağmen, yüz binlerce kişinin halen çadır ve konteynerlerde yaşadığı deprem bölgesinde ciddi bir barınma krizi yaşanıyor. 

BBC Türkçe’nin resmi kaynaklardan aldığı bilgiye göre, AFAD’ın depremzedelere kira yardımını uzatması öngörülmüyor. Depremzede konut sahiplerine yapılan aylık 7 bin 500 liralık yardım ise sürüyor. 

Depremzedelerin kira yardımı kesildi, tepkiler sürüyor: Kiralar fırladı, yardım artırılarak devam etmeli!

BELİRSİZLİK VE HAKSIZLIK 

22 Haziran tarihinde Malatya’da konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Milyonlarca depremzedeyi kira yardımından mahrum ederseniz, Türkiye’nin en büyük direnişini kira yardımı için başlatacağım” şeklinde konuştu.

Malatya'da 103 bin konut vadedildiğine fakat şimdiye kadar yalnızca 7 bin 881 konut teslim edildiğini belirten Özel, "Malatya'da 1,5 yılda 100 kişiden 93'ü sokakta. Barınma sorunu, en büyük problem" dedi. Özel ayrıca, dünkü grup toplantısında, CHP grup başkanvekillerinin hafta boyunca diğer partilerle temas kuracağını ve kira yardımının uzatılmasını isteyeceklerini dile getirdi. 

Özel, "Aldığımız izlenime göre kira yardımını uzatmayı planlamıyorlar. Yani insanlar bu durumdayken bir de kira yardımından mahrum kalacaklar. Konunun muhataplardan hızla çözüm bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Depremzedelerin kira yardımı kesildi, tepkiler sürüyor: Kiralar fırladı, yardım artırılarak devam etmeli!

KALICI KONUTLAR YETERLİ DEĞİL, KİRALAR YÜKSELİYOR 

Depremde en çok can kaybının yaşandığı Hatay, hala devasa bir konteyner kent haline geldi. Hatay Depremzede Derneği’nden Ece Doğru, şehir henüz kalıcı konutların yüzde 10’unun teslim edildiğini, anahtar teslimi yapılan  TOKİ  konutlarının çoğunun ise altyapı ve üstyapısı hazır olmadan verildiğini dile getirdi. 

Diğer taraftan şehirdeki sağlam evlerin kiraları da gittikçe artıyor. Depremden sonra kiraların 3-4 kat arttığına dikkat çeken Ece Doğru, şu an en düşük konut kirasının 10-15 bin TL seviyelerinde olduğunu belirtti. 

Doğru, konuya ilişkin açıklamasında "İşi dahil her şeyini kaybetmiş insanların birden kira yardımı kesildi. Şu ekonomik şartlarda 5 bin TL'lik kira yardımı çok cüzi bir miktardı ama yine de insanların mutfak masrafını gideriyordu. Kira yardımının devam etmesi ve hatta artırılması gerekiyor" diye konuştu. 

Depremzedelerin kira yardımı kesildi, tepkiler sürüyor: Kiralar fırladı, yardım artırılarak devam etmeli!

Konut sahiplerine aylık 7 bin 500 liralık destek ödemesi devam ediyor ancak ne kadar verileceği belirsiz. Deprem bölgesinde evlerini kaybeden aileler, bu desteğin onlar için hayati olduğuna dikkat çekiyor. 

Yerel Gazeteci Volkan İcil, kira yardımı alabilmek için konteyner kentlerden vazgeçen ailelerin mağdur olacağının altını çizerek, "Çoğu insan sırf bu yardımı alabilmek için konteynerlere ismini yazdırmadı. Yeter ki biraz para gelsin, ben bir süre çadırda da yaşar idare ederim denildi ancak şimdi bir mesajla ansızın bu desteğin kesildiğini öğrendiler, bunu bir şeyi beklemiyorlardı, büyük bir darbe yediler" açıklamasında bulundu. 

İcil, deprem bölgesinde halen temel insani ihtiyaçlara ulaşmakta ciddi  problemlerin olduğunu vurguladı ve 5 bin TL'lik destek ödemesinin aileler için oldukça önemli olduğunu dile getirdi. 

İcil, "Burada insanlar hala yoklukla mücadele halinde. Bu yoklukta ekstra 5 bin lira bile nefes aldırıyor, her şeyini kaybeden için çok büyük bir anlam taşıyordu. Konuştuğum çoğu kişi, ‘5 bin TL ile en azından çocuğuma harçlık veriyordum’ diyor. Bu kadar küçük umutlarla bu paraya bel bağlamışlardı, ancak şimdi o da yok. 

Depremden kalan evler arasında en kötü evin kirası bile 10 bin liradan başlıyor, kiralar genellikle 15 bin seviyelerinde. Bölgedeki temel ihtiyaç hala barınma. 10 kişilik ailelerin tek bir konteynerde olduğu örnekler var" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Gram ve çeyreği olanlar aman dikkat! Hayal kırıklığı yaratan altın neden yükselmiyor, elinde altın olan ne yapmalı?

Kiracılar tahtan iniyor, ev sahiplerinin kral olduğu döneme giriliyor!

Kira krizinin sebeplerinden biri de depoculuk olabilir mi? Yüksek kira bedelleriyle tutulan evler, depo yapıldı!kir


Geri Dön